Vágólapra másolva!
A nemzetközi dokumentumok legfeljebb végső eszközként tartják elfogadhatónak a szabadságmegvonást egy bűnt elkövető gyerek esetében, figyelmeztet Szabó Máté.
Vágólapra másolva!

Aggodalmát fejezte ki az alapvető jogok biztosa azért, mert a büntető törvénykönyv tervezete tartalmazza a büntethetőségi korhatár leszállításának a rendelkezését, ami az ombudsman szerint a gyermek bűnösségének megállapítása esetén akár a szabadságelvonás szankciójával is járhat.

A büntethetőség alsó korhatárának meghatározása kapcsán nem egységes az európai államok gyakorlata - írta közleményében az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté egyben emlékeztet arra is, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményéből és az ehhez fűzött megjegyzésekből kiolvasható: a szabadság elvonása csupán végső eszközként és a lehető legrövidebb ideig tartó módon alkalmazható.

A gyermekjogi szakombudsman feladatait is ellátó alapjogi biztos szerint a deviáns gyerekek problémáját nem elsődlegesen büntetőjogi szankciókkal, hanem a gyermekekkel foglalkozó szakmákkal (gyermekvédelem, oktatás, egészségügy) összefogva, a megelőzést és a gyermekek jogait előtérbe állítva kell kezelni.

A felelősség alacsonyabb korhatárának megállapítása - társadalmi vitát és komoly, szakmai egyeztetést követően - lehet indokolt, azonban a Btk. ez irányú módosítását a nemzetközi egyezmények szellemiségéből fakadó kötelezettségeken és az igazságszolgáltatás rendszere gyermekbaráttá tételének szándékán túl különösen nem indokolja a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, jellege és az életellenes cselekmények kriminálstatisztikai száma sem - írta az ombudsman.