Magyarázkodik a zsidó származást vizsgáló cég

Vágólapra másolva!
Etikai okokból nem utasíthatta el a Jobbik tagjának vizsgálatát a Nagy Gén Kft., a cég szerint nem az ő hibájuk, hogy ha valakik egy génvizsgálatot rossz szándékkal használnak fel. Két éve a Jobbik egyik tagja a cég vizsgálatával akarta igazolni, hogy nem roma, vagy zsidó származású. Az eset miatt a cégtől elhatárolódott az egyik tulajdonosa, Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó.
Vágólapra másolva!

A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használnak fel. A cég az után adott ki közleményt, hogy a napokban a sajtóban elterjedt információk szerint munkatársaik "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal". Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a vizsgálatot etikai okokból nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel.

Nagy Zsolt hangsúlyozta, a genetikai vizsgálatok eredeti célja, hogy betegségek hajlamosító tényezőit állapítsa meg, illetve családfavizsgálatra is alkalmas, mert az egyes népcsoportokra jellemző genetikai mintázat egyre ismertebb a tudomány számára. Az Index.hu hétfőn írt arról, hogy az eredetileg egy szélsőjobboldali honlapon megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne cigány vagy zsidó vér sem; illetve a rasszista hangvételű honlapon közöltek egy fotót egy látszólag a vizsgálatot igazoló dokumentumról is.

Benedek kiszáll a cégből

Hétfőn megjelent Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Gén Kft. egyik tulajdonosa reakciója is az üggyel kapcsolatban, akit - mint fogalmazott - sokkolt a sajtóban terjedő génvizsgálati botrány. "A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett - az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható - cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban" - közölte Benedek Tibor.