Rossz helyre került Hegedűs Zsuzsa kilenc malaca

Porcsalma, minden gyerek lakjon jól
Vágólapra másolva!
Kilenc malacot véletlenül nem azoknak a családoknak osztottak ki a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány munkatársai, amelyeknek szánták. A malacokat Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó jótékonysági szervezete a miniháztáji program keretében osztogatta Ároktőn. A tévedésért az alapítvány szerint kizárólag az önkormányzat felelős.
Vágólapra másolva!

Negyven malacot osztottak szét szerdán Ároktőn a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány munkatársai, de ezek közül kilenc a listán nem szereplő családokhoz került - olvasható az alapítvány közleményében. A szervezet - amelynek vezetője Hegedűs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök főtanácsadója - azzal foglalkozik, hogy a hátrányos helyzetű kistérségek falvaiban, a mélyszegénységben élőknek oszt háziállatokat, hogy háztáji gazdálkodásba kezdhessenek.

Az alapítvány közleménye szerint az incidens teljes felelőssége az ároktői nkormányzatot terheli. "Ilyen incidens sem tavaly, amikor 15 147 család kapott kishaszonállatot, sem idén (...) egyszer sem fordult elő. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzatok mindig biztosítottak legalább kettő vagy három dolgozót, akik jelen voltak az átadásnál és figyelemmel kísérték, hogy azok a családok kapják meg az állatokat, amelyek a listán szerepelnek. Az osztást végző önkéntesek ezt a feladatot nem tudják ellátni, mert nem ismerik a helyieket" - áll a közleményben.

A kilenc pórul járt család - aki elől elvitték a malacokat - később megkapja az alapítványtól az igényelt malacokat, viszont a szervezet "elvárja, hogy Vargáné Kerékgyártó Edina polgármester asszony személyesen kérjen elnézést a családoktól, illetve az osztást végző önkéntesektől".

Az alapítványról és a miniháztáji-programról szóló cikkeinket itt találja meg, a Hegedűs Zsuzsával készült interjúnkat pedig itt olvashatja el.