A médiahatóság elnökétől követel vizsgálatot MTI-s lejáratása miatt Ángyán József

Vágólapra másolva!
Mivel az MTI-től semmilyen visszajelzést nem kapott, most a médiahatóság elnökétől követel vizsgálatot két héttel ezelőtti lejáratási kísérlete miatt Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára. Az [origo] birtokába jutott levél tanúsága szerint a politikus az esetből általános tanulságok levonását is kéri Szalai Annamáriától, mert szerinte katasztrofális következményei lehetnek, ha általánossá válik a gyakorlat, hogy ismeretlenek névtelen írásait az állami hírügynökség ellenőrzés nélkül közzéteszi.
Vágólapra másolva!

Szalai Annamáriához, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökéhez írt levélben követel vizsgálatot két héttel ezelőtti lejáratási kísérlete ügyében Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára.

A földbérleti pályázatokkal kapcsolatos gyakorlatot az elmúlt hetekben több alkalommal is bíráló fideszes politikusról május 2-án egy napraforgoblog nevű, aznap alapított, addig ismeretlen blog állításait közölte az MTI, amely egyebek mellett arról írt, hogy az államtitkár azért távozott a tárcától, mert "két kommunista haverját" korábban felmentette a vidékfejlesztési miniszter.

Ángyán József akkor közleményben utasította vissza a blog, valamint az azt idéző távirati iroda állításait, és Belénessy Csabának, az MTI vezérigazgatójának írt levélben követelte az ügy kivizsgálását.

Az [origo] birtokába jutott levél tanúsága szerint az elmúlt két hétben a volt államtitkár azonban semmilyen visszajelzést nem kapott az MTI vezetőjétől, azért a médiahatóság elnökétől kéri az ügy kivizsgálását.

A Szalai Annamáriának írt levélben a volt államtitkár egyebek mellett arra is választ vár, hogy "hogy süllyedhet a közpénzekből fenntartott állami hírügynökség a legrosszabb bulvársajtó szintjére, amikor az alapvető sajtóetikai normákat megsértve egyetlen helyről sem ellenőrzi az állítások valóságtartalmát", illetve hogy az MTI "milyen módon figyelhetett fel el egy addig ismeretlen blog első és azóta is egyetlen bejegyzésére".

Ángyán József állítása szerint "a jogi és intézményi környezet megváltozásért kiáltó" eset általános tanulságok levonására is alkalmas, szerinte ugyanis katasztrofális következményei lehetnek, ha általánossá válik a gyakorlat, hogy ismeretlenek névtelen írásait az állami hírügynökség ellenőrzés nélkül közzéteszi.

A posztjáról januárban távozó politikus lemondását egy a zöldszervezeteknek írt levelében nem hivatalosan azzal indokolta, hogy "a társadalom túlnyomó többsége által támogatott programmal szemben mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre", illetve, hogy "az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig (...) és magam, munkatársaim, valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk".

Ángyán József azóta több nyilvános fórumon és írásban is több alkalommal kifejtette, hogy több megye példáján is beigazolva látja év eleji gyanúját, miszerint a kormányprogramban megfogalmazott célokkal szemben, amely a helyi, kis családi gazdálkodókat kívánta helyzetbe hozni a földpályázattal, a Nemzeti Földalap által meghirdetett területeket 75 százalékát a megnevezett célcsoport helyett Fidesz közeli nagyvállalkozók és politikusok érdekeltségei nyertek.