Fizetnie kell Budaházynak a szovjet emlékmű megrongálásért

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetést kapott Budaházy György a szovjet emlékmű 2006-os megrongálása miatt még tavasszal, a Kúria most kimondta, hogy jogosan. Budaházy a 2006-os tüntetéssorozat idején társaival 7 millió forintos kárt okozott az emlékműben.
Vágólapra másolva!

Kétszázezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie Budaházy Györgynek a Szabadság téri szovjet emlékmű több mint fél évtizeddel ezelőtti megrongálása miatt, ugyanis az ezt kimondó jogerős ítélet elleni felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden elutasította. Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság 2010 februárjában félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta Budaházyt, majd másodfokon a Fővárosi Bíróság elé kerülő ügyben tavaly tavasszal jogerősen 200 ezer forintra mérsékelték ezt a szankciót.

Az enyhítést a vádbeli cselekmény politikai háttere miatti felfokozott helyzettel, illetve az azóta eltelt csaknem fél évtizeddel indokolta Csák Zsolt, a másodfokon eljáró tanács elnöke. Budaházyt, a 2006-os tüntetéssorozat ismert alakját és három társát azzal vádolta az ügyészség, hogy 2006. szeptember 18-a éjjelén megpróbálták lerombolni a szovjet hősi emlékművet, kalapácsokkal, kövekkel ütötték, lefeszítették a szovjet címert, csillagot és a bronz domborműveket, és ezzel 7 millió forintos kárt okoztak.