Vágólapra másolva!
A Népszabadság információi szerint kiterjedt nyomozás zajlik a BRFK egyes rendőrei ellen, akik feketén, számla és szerződés nélkül végeztek olyan szolgáltatásokat, amelyekért a rendőrség egyébként pénzt kér. A lap úgy tudja, az eljárással összefüggésben menesztettek nemrég két rendőri vezetőt.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legnagyobb, a magyar rendőrségen elkövetett visszaélés-sorozatában nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) feljelentése alapján - írta keddi számában a Népszabadság saját, pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülésére hivatkozva.

A lap szerint a szövevényes gazdasági bűncselekmény-sorozatra a rendőrség hónapok óta folyó általános átvilágításának keretében derült fény. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) belső ellenőrei feltárták, hogy rendőrök egy csoportja a BRFK nevében, de számla és szerződés nélkül végzett rendezvénybiztosítási feladatokat, vagy túlméretes szállítmányok kísérését.

Az egyébként ellenszolgáltatásért végzett szolgáltatásokat a gyanú szerint az érintett rendőrök feketén kaptak pénzt. A Népszabadság szerint találtak olyan tiszthelyetteseket, akik reggel szolgálatba léptek, majd papíron hazamentek pihenni, de a valóságban egy biztosítási feladatra osztották be őket, így megkapták a fizetésüket és a fekete kiegészítést is.

Állítólag ezzel az üggyel szoros összefüggésben vonta vissza Pintér Sándor belügyminiszter május 8-án a BRFK vezetőjének közbiztonsági helyettese, Markó Attila ezredes vezetői megbízását. Hatala József országos rendőrfőkapitány pedig felmentette Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedési főosztályvezetőjét.

A múlt héten a Hvg.hu számolt be arról, hogy szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség. A Magyar Nemzet pedig azt írta, hogy az ügy a Forma-1-es versenyző, Jenson Button május 1-jei látogatása után pattant ki véletlenül: a pilóta kíséretéhez tartozó egyik kocsi karambolozott Budapesten, az ezt követő vizsgálat olyan, a rendőri intézkedéskor elkövetett visszaéléseket derített fel, amelyek miatt a BRFK átfogó ellenőrzésbe kezdett.