Átirányított aszfaltozás miatt ítéltek el egy polgármestert

Vágólapra másolva!
Jogtalan gazdasági előny megszerzése, hűtlen kezelés, valamint magánokirat-hamisítás miatt 1,2 millió forint pénzbüntetésre ítélték nem jogerősen Zala megyei Pacsa polgármesterét.
Vágólapra másolva!

Pacsa önkormányzata az Ady utca 637 méter hosszú szakaszának burkolatfelújítására 2009 júniusában nyújtott be pályázatot a regionális fejlesztési tanácshoz. A bruttó 14,7 millió forintos beruházáshoz 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kisváros.

Henczi Zoltán, a település független polgármestere együttműködési szerződést kötött a kivitelezővel. A megállapodást 2009 augusztusában - mivel az Ady utca 150 méteres szakaszának felújítása annak jó állapota miatt nem volt indokolt - módosították, és a fennmaradó, csaknem 50 köbméter aszfaltot más utcák, járdák burkolatához használták fel

A munkák elvégzése után Henczi Zoltán az önkormányzat nevében igazolta az Ady utca teljes szakaszának felújítását, és a regionális fejlesztési tanáccsal 2010 januárjában megkötött támogatási szerződésben sem tüntette fel, hogy más helyre került az aszfalt egy része. A kivitelezésről kiállított igazolással, számlaösszesítőkkel a polgármester valótlanul azt igazolta, hogy a támogatási összeget a pályázati célra használták fel, így a település összesen 931 ezer forint jogtalan támogatást vett igénybe.

A regionális tanács a támogatást átutalta, majd 2010 szeptemberében, miután megállapította, hogy eltérően valósult meg a beruházás, elrendelte a kamattal növelt támogatási összeg, összesen 6,4 millió forint visszafizetését.

A zalaegerszegi bíróság a jogtalan gazdasági előny megszerzése miatt kiszabott, 1,2 millió forint pénzbüntetés kifizetésére 20 havi részletfizetést engedélyezett a polgármesternek, a havi részlet összegét 60 ezer forintban állapította meg.