Timosenkót nem kezelhetik külföldön

Vágólapra másolva!
Az ukrán törvényhozás elutasította a javaslatot, amely lehetővé tette volna a beteg exkormányfő ügyének rendezését. 
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament elutasította, hogy napirendre vegye a büntető törvénykönyv és az eljárási kódex módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy fogvatartottak - közöttük Julija Timosenko volt kormányfő - külföldön részesülhessenek orvosi kezelésben - jelentették ukrán hírügynökségek. A törvénymódosítás napirendbe vétele mellett mindössze 131 képviselő szavazott a jelen lévő 418-ból.

A Tarasz Csornovil független képviselő által beterjesztett módosítás előírta volna, hogy az a személy, aki bűncselekmény elkövetése után vagy az ítélet kihirdetése után olyan súlyos betegségbe esett, amely akadályozza a büntetés letöltését, mentesülhet a büntetés, illetve annak hátralévő része letöltése alól. Erről a bíróság döntött volna, csakúgy, mint arról, hogy a fogvatartott életét vagy egészségét veszélyeztető betegség esetén az elítéltet Ukrajnában vagy külföldön lehet gyógykezelni.

Jaroszlav Szuhij, a kormányzó Régiók Pártja frakciójának tagja szerint a törvénymódosítási javaslat "kigúnyolja a józan észt". Mint mondta, a fogvatartottakat állami pénzen kezelik, márpedig ha az államnak arra sincsen pénze, hogy külföldön gyógyíttasson beteg embereket, igazságtalan lenne, ha elítéltek külföldi gyógyítását fizetnék.

A szavazás után a Timosenko vezette BjUT-Haza frakció nyilatkozatban közölte, hogy nem vesz részt a törvényhozás munkájában, és kivonult az ülésteremből.

Timosenkót tavaly októberben ítélték hét év börtönre olyan gázszerződések megkötése miatt, amelyek a vád szerint milliárdos károkat okoztak Ukrajnának. A volt kormányfő porckorongsérvtől szenved, fájdalmai vannak. Az ellene folytatott eljárást az Európai Unió tagjai politikai üldözésnek tartják, az unió és több tagállam vezetői közölték, hogy bojkottálják a futball Európa-bajnokság ukrajnai meccseit. Janukovics ukrán elnök nemrég azt ígérte szlovák kollégájának, hogy hamarosan rendeződik az ügy.