Lassabban fogy a népesség, és nem házasodik

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben nőtt a születések és a halálozások száma is Magyarországon, a népesség természetes fogyása mérséklődött. Az átlagosnál jóval többen születtek Nyugat- és Közép-Dunántúlon, és jóval többen haltak meg a Dél-Alföldön. A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedés után ismét csökkent.
Vágólapra másolva!

Mérséklődött a népességcsökkenés az első negyedévben; nőtt a születések és a halálozások száma is - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felméréséből.

Január és március között 22 029 gyerek született, 3,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Ezalatt 35 525-en haltak meg, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A népesség természetes fogyása így mérséklődött az egy évvel korábbi adathoz képest, 13 496 főre. A KSH közleménye megjegyzi, hogy márciusban kiugróan, éves szinten 7,5 százalékkal nőtt a halálozások száma, amiben az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege miatt az ország lakossága ténylegesen a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 9 ezer fővel csökkent. A becsült lélekszám március végén 9 millió 953 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, ennek mértéke Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt a legjelentősebb (7,8, illetve 7,3 százalék), Dél-Dunántúlon pedig a legkisebb (1,7 százalék). A halálozások száma egyedül Közép-Dunántúlon csökkent, Dél-Dunántúlon közel azonos volt az előző évivel, a többi régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, ahol 8 százalékkal többen hunytak el, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedés után 2012 első három hónapjában ismét csökkenést mutatott. Az első negyedév mindhárom hónapjában kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, összesen 4064-et, ami 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - olvasható a KSH közleményében.