Aranyarcú gibbon született a Szegedi Vadasparkban

Vágólapra másolva!
Aranyarcú gibbon (latin nevén nomascus gabriellae) született a Szegedi Vadasparkban, a néhány hónapos kölyköt most mutatták meg a nyilvánosságnak. Az újszülött Jáde nemét egyelőre gondozói sem tudják.
Vágólapra másolva!

Ez az első alkalom, hogy a veszélyeztetett főemlősfaj szaporodott a szegedi állatkertben. Az újszülött Jáde apja a dél-afrikai születésű, Angliából érkezett Rafael, anyja pedig a Franciaországban született Melanie - közölte Veprik Róbert igazgató.

A kölyök még télen jött világra, de idő kellett, hogy megerősödjön. A hideg idő elmúltával azonban már a látogatók is megfigyelhetik, amint anyjára csimpaszkodva napozik, vagy gyakorolja a gibbonokra oly jellemző "akrobatamutatványokat" - mondta az igazgató.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az aranyarcú gibbonok Dél-Kelet-Ázsia alacsonyabban fekvő trópusi erdőiben élnek. Gyümölcsökkel, hajtásokkal, levelekkel, ritkán rovarokkal táplálkoznak. Jáde nemét egyelőre gondozói sem tudják, de néhány hónapon belül kiderül. Az újszülött kölykök bundája világossárga, majd néhány hónap múlva feketére színeződik, és csak az arcuk marad sárgás. A hímeknek ez lesz a végleges színük, de a nőstények színe ismét sárgás árnyalatúra vált, mire elérik az ivarérett kort.

A gibbonok monogám kapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra. A fiatal egyed hat-nyolc évig szüleivel marad. Az aranyarcú gibbon, csakúgy, mint az összes emberszabású, veszélyeztetett faj. Természetes populációinak létszámát nem csak az élőhelyek pusztulása, hanem a vadászat is csökkenti, sokan gyógyerőt tulajdonítanak testrészeinek. Az európai állatkertek is nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják, ebben vesz részt a Szegedi Vadaspark is a ritka faj szaporításával.