Vágólapra másolva!
17 ezer ember eltűnését regisztrálták tavaly, közülük 14 ezer volt kiskorú - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának a vezetője. Az eltűnt gyerekek 85 százaléka gyermekvédelmi intézményből szökött meg. Egy gyerek például 37-szer szökött meg az intézetből.
Vágólapra másolva!

Tavaly nagyjából 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon; a 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője csütörtökön.

Szőgyényi Zoltán az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly 17 ezer ember eltűnését regisztrálták, közülük 14 ezer volt kiskorú. Az eltűnések döntő részét - 85 százalékát - olyan esetek teszik ki, amikor az érintett engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből vagy oda nem érkezett vissza.

A fennmaradó részt a családból, a közösségi szállásról a családdal együtt való eltűnés, valamint a gyámhatósági keresés teszi ki. Szőgyényi Zoltán közlése szerint az utóbbi azt jelenti, hogy a gyámhatóság keresi a családot, mert valamilyen intézkedést nem tud végrehajtani. A főosztályvezető azt is közölte, hogy a tavalyi 11 131 eltűnési eset mögött 1926 kiskorú ismételt, visszatérő eltűnései állnak. A 2011-es "csúcstartó" 37 esetben szökött meg az intézetekből.

Fülöp Valter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt évben is csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek során 28 eltűnt fiatal fényképe került fel tejesdobozokra. Az akciónak köszönhetően kilenc gyermek került elő. Mint mondta, a rendőrség tapasztalata szerint a kallódó, csellengő gyerekek fokozottan veszélyeztettek: bűncselekmények áldozataivá, később elkövetőivé válhatnak, és ezért is tartják fontosnak például az előbb említett kezdeményezést. Közlése szerint a fővárosban tíz százalékkal nőtt a gyermekotthonból történő bejelentett eltűnések száma, ez azonban nem azt jelenti, hogy több az eltűnés, hanem a gyermekvédelem területén dolgozók fokozottabb figyelemének tudható be. Tavaly a fővárosban 2427 engedély nélküli távozás történt - jegyezte meg Fülöp Valter.

Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.