Elhamvasztva viszik át Romániába Nyirő József holttestét

Vágólapra másolva!
Elhamvasztották Csömörön a közel 60 éve elhunyt Nyirő József holttestét, hogy át tudják juttatni a román határon - közölte az Országgyűlés Hivatala. Az írót a román kormány tiltakozása ellenére akarják vasárnap újratemetni az erdélyi Székelyudvarhelyen:  a szervezők szerint ennek már nincs jogi akadálya, azt viszont nem árulták el, hogy ki és mikor fogja átvinni a hamvakat a határon.
Vágólapra másolva!

Szerdán elhamvasztották Magyarországon Nyirő József író holttestét, amelyet vasárnap akarnak újratemetni az erdélyi Székelyudvarhelyen - jelentette be pénteken az Országgyűlés Hivatala. A délutáni sajtótájékoztatón közölték: az 1953-ban, Madridban elhunyt író maradványait Csömörön hamvasztották, mert a román jogszabályok szerint ilyen formában engedély nélkül is be lehet majd vinni Románia területére.

Az Országgyűlés Hivatala, amely közreműködik az újratemetés megszervezésében, úgy értelmezi a román külügyminisztérium szabályzatát, hogy az csak holttest beviteléhez írja elő a konzuli engedélyt. Ezért a parlamentben pénteken tartott sajtótájékoztatón bemutatták a Nyirő hamvasztásáról készített dokumentációt. Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs felelőse közölte: úgy látják, hogy a temetés lebonyolítása most már se román, se magyar törvényekbe nem ütközik.

Lukács azt mondta, hogy pénteken Székelyudvarhelyen kiadták a temetéshez szükséges anyakönyvi bizonylatot is. A bizonylatot kiállító hivatalnokokat ezután berendelték a román rendőrségre - mondta. Lukács szerint a román rendőrök csütörtökön ötször jelentek meg a székelyudvarhelyi plébánián is, pénteken pedig már diplomáciai rendszámmal rendelkező autókat is átvizsgáltak a a környéken. Az Országgyűlés Hivatala ezért felkérte a román hatóságokat, hogy ne zaklassák a Csíksomlyóra tartó magyar zarándokokat, mert "nem ők viszik Nyirő hamvait Romániába".

Lukács az [origo] kérdésére azt nem akarta elárulni, hogy hogyan jutnak be a hamvak Romániába. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy a temetés idejére Udvarhelyen lesznek, de azt sem közölte, hogy a pénteki tájékoztató idején hol vannak a hamvak. Az újratemetési ceremónia vasárnap 10.30-kor kezdődik, a Magyar Országgyűlést Kövér László házelnök képviseli majd a rendezvényen, de a tervek szerint beszédet mond Szőcs Géza kulturális államtitkár is.

A bírálói szerint antiszemita Nyirő romániai újratemetése miatt az elmúlt napokban keményen ütközött egymással a magyar és román diplomácia, mivel a románok nemkívánatosnak nyilvánították az eseményt. Kövér László elkezdte piszkálni az egyik romániai magyar pártot, és megnőtt a feszültség az erdélyi politikában is: az ügy hátteréről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

Az [origo] a román külügyminisztériumtól próbálta megtudni, nemtetszésük kifejezése mellett megakadályozzák-e a hatóságok az újratemetést, kíváncsiak voltunk, milyen egyeztetések folytak, illetve folynak a két fél között, illetve valóban ellenőrzik-e a magyar rendszámú autókat. Bukarestből írásban kaptunk választ, amely csak arról szólt, hogy a román álláspont nem változott, nem értenek egyet az újratemetéssel, a külügyi tárca pedig elvárja, hogy minden a román jogszabályok betartásával történjen.

Erről tájékoztatták a bukaresti magyar nagykövetséget is, illetve a levél szerint hivatalos párbeszédben akarnak tisztázni bármit, ami a kétoldalú kapcsolatban gondokat okozhat. A rendőrségi ellenőrzésekre, a hamvak szállításának esetleges megakadályozására nem tért ki a válasz.