A mártíremlékművön álltak bosszút a leöntött Horthy-szoborért

Vágólapra másolva!
A Horthy-szobor leöntésére hivatkozva fújtak gyalázkodó feliratokat és Dávid-csillagokat a budapesti mártíremlékműre ismeretlenek.
Vágólapra másolva!

Gyalázkodó feliratokat és Dávid-csillagokat fújtak festékszóróval ismeretlenek a XIII. kerületi mártíremlékműre péntekre virradó éjszaka. Az 1986-ban felállított szoboregyüttes talapzatára a "nem a ti országotok", "mocskos zsidók", illetve "oda lesztek belelőve" feliratokat fújták. Az emberalakokra Dávid-csillagokat festettek.

Forrás: MTI/Marjai János

Az ismeretlen rongálók emellett a "köszönjétek Dánielnek" feliratot is az emlékműre fújták, utalva arra, hogy tettükkel Dániel Péter ügyvéd múlt heti akciójáért akarnak bosszút állni: Dániel múlt szerdán vörös festékkel öntötte le a Horthy Miklós egykori kormányzó Kerekiben felállított szobrát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte: a XIII. kerület rendőrkapitánysága rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

A XIII. kerülti mártíremlékművet 1986-ban állították az 1944-45 telén a Dunába lőttek emlékére. A szoborcsoport Makrisz Agamemnon görög művész 1960-ban készült, 1964-ben Mauthausenben felállított művének kicsinyített másolata.