Vágólapra másolva!
A kormánypártokon belül is vitákat kirobbantó új büntető törvénykönyv 2013 nyarán, a polgári törvénykönyv pedig a jövő ősszel léphet hatályba.
Vágólapra másolva!

Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) várhatóan az általános vita június végi lezárása után fogadhatja el az Országgyűlés, és egy évvel később lépne hatályba - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét szintén júniusban tárgyalja majd a parlament, és várhatóan az őszi ülésszakon fogadhatják el. Így ez az új kódex is az egyéves felkészülési idő után léphet hatályba, várhatóan 2013 késő őszén.

Az államtitkár szerint a jogi segítségnyújtás, a kirendelt védői rendszer - amelyet az alkotmányból következő állami szolgáltatásként definiált - jelenleg válságjeleket mutat Magyarországon. Úgy vélte, hogy a rendszeren változtatni kell, amelyhez az ügyvédi kamara és az igazságszolgáltatási szervek segítségét kérte.

A parlamentben május közepén kezdődött meg az új büntető törvénykönyv vitája, a javaslat több pontjáról még vita volt a kormánypártokban is. A kormányváltás előtt a Fidesz egyik hangsúlyos kampányüzenete volt a közbiztonság megerősítése, ennek megfelelően rögtön az első törvények között, 2010 nyarán megkezdték a jelenlegi Btk. módosítását, és bevezették többek között a többszörös visszaesőket sújtó három csapást. Az 1978-ban elfogadott Btk.-t leváltó új büntető kódexet hosszú előkészítés után az idén februárban hozták nyilvánosságra, majd a társadalmi vita után több ponton is módosították, mielőtt a kormány jóváhagyása után benyújtották a parlamentnek.