Orbán vezeti a Paksi Atomerőmű bővítéséről döntő kormánybizottságot

Vágólapra másolva!
Kormánybizottság foglalkozik ezentúl a Paksi Atomerőmű bővítésének az előkészítésével. A kormány kiemelt fontosságú beruházásként tekint az atomerőmű bővítésére, és arra készül, hogy legkésőbb 2030-ra üzembe lépjenek az erőmű új blokkjai. A bizottságot a miniszterelnök vezeti, rajta kívül Matolcsy György és Németh Lászlóné a tagja.
Vágólapra másolva!

"A nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges" beruházásnak tekinti a kormány a Paksi Atomerőmű bővítését. A szerdán kiadott közlemény szerint a kormány előkészíti a paksi telephely új, két blokkból álló bővítését, hogy azok 2020 és 2030 között üzembe tudjanak lépni. Erre szerintük azért van szükség, mert a jelenleg működő blokkokat 2037-ig leállítják.

Az atomerőmű bővítésének nemzetgazdasági jelentősége miatt egy kormánybizottságot is felállítanak Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, a beruházással kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére. A bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A közlemény szerint 2020-2030 között a hazai rendszerbe 2-3000 megawatt kapacitás beépíthető és kihasználható, és a kormány számításai szerint csak ezzel biztosítható a fogyasztói árak minimalizálása és az árstabilitás. A közlemény szerint az új blokkok megépítése mellett szól a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése is.

A Paksi Atomerőmű bővítését még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban hagyta jóvá a parlament. Az előkészítésre felhatalmazást adó országgyűlési határozatot nagy többséggel (6 ellenszavazattal és 10 tartózkodással) fogadták el, az akkor ellenzéki Fidesz és KDNP képviselőinek döntő többsége is igennel voksolt. A második Orbán-kormány is elkötelezett támogatója a Paksi Atomerőmű bővítésének, és már javában zajlik ennek az előkészítése.

A beruházás azonban nem pörgetné fel a gazdasági növekedést, viszont akár ezermilliárd forintba is belekerülne egy 2008-as hatástanulmány szerint. A megaberuházás részleteiről itt olvashat.