Cozma-per: Olyan gyorsan szúrt, hogy a társai sem látták

Vágólapra másolva!
Nyilvános a Győri Ítélőtábla Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben hozott másodfokú, jogerős döntése. Az ítélet részletesen leírja, hogyan zajlott a végzetes verekedés. Sztojka Iván nem gondolta végig, mit csinál, hirtelen szúrt.
Vágólapra másolva!

A szóban már kihirdetett ítélet egyebek mellett azzal indokolja az első fokon kiszabott büntetések enyhítését, hogy a Veszprém Megyei Bíróság "a vádlottaknak a testi sértés okozására irányuló, kétség kívül fennálló akarategységét" esetükben "ténybeli alap nélkül terjesztette ki több ember élete kioltására irányuló akarategység megállapítására". (Minden hírünk a Cozma-gyilkosságról itt.)

A másodfokú ítélet életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig 20 év fegyházról 8 év börtönre mérsékelte. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Az ítéletben szereplő tényállás szerint a Marian Cozma által földre küldött, majd felpattanó és kést rántó Raffael Sándor olyan váratlanul szúrta meg a sértettet, "hogy magát a szúrást közvetlen közelben álló személyek sem észlelték". Az állapítható meg, hogy a cselekmény "rögtönös szándékú volt, indulatos állapotában a szándék kialakulását - közbenső gondolati tényezők nélkül - nyomban követte annak végrehajtása", a vádlottak közötti akarategység fennállására pedig következtetni nem lehet.

A közös elkövetés hiánya abból is megállapítható, hogy Németh Győző a Marian Cozma életének kioltását eredményező cselekményben nem vett részt, azt nem is észlelte, az elkövetés időpontjában - a horvát Ivan Pesic kézilabdással folytatott ütésváltása következtében - éppen a földön volt.

A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván esetében, aki Raffael Sándorral együtt támadta Cozmát, a jogerős ítélet szerint a tényállás nem tartalmaz konkrétumot arra vonatkozóan, miben állt ekkor Sztojka támadó magatartása, "így az legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető". Figyelemmel azonban az ölésre irányuló szándék rögtönösségére, a szándékegység az ő esetében is kizárható.

Az elsőfokú ítélet azt, hogy Sztojka Iván a földre került Marian Cozmát bántalmazta, úgy értékelte, azzal leplezte a két vádlott közötti, "a sértett megölésével kapcsolatos szándékegységét", ám "e következtetés megvonásánál a megyei bíróság nem vette figyelembe a vádlott utólagos magatartásának szintén megállapított más elemeit, így a lokál tetőterében tartózkodó társak riasztását és vádlott-társai utólagos felelősségére vonatkozó kijelentéseit".

Ezt figyelembe véve a jogerős ítélet szerint Sztojka Iván utólagos magatartása sem igazolja, hogy az emberölés tekintetében szándékegység, közös elkövetésben való részvétel terheli.

Szintén rögtönös szándékúnak ítélte meg a másodfokon eljáró tanács Németh Győző Ivan Pesic sérelmére elkövetett élet elleni cselekményét.

A megyei bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy Ivan Pesic nem fejtett ki támadó magatartást a vádlottakkal szemben, éppen Marian Cozma sértettnek akart segítséget nyújtani, és ekkor sem Raffael Sándor, sem Sztojka Iván ellen nem tanúsított támadó magatartást. Németh Győző vádlott ekkor még az előzmények során született indulatában váratlanul szúrta meg a sértettet - szól az írásban csaknem negyven oldalon kifejtett bírói érvelés.

Testközeli jelenlétük a testi sértés okozásában fennálló szándékegység keretében Ivan Pesic sérelmére életveszélyt okozó testi sértésben való bűnsegédi bűnrészességnek minősül - áll az ítéletben, amely ugyanígy minősíti a szerb Zarko Sesum kézilabdás sérelmére Raffael Sándor és Sztojka Iván által elkövetetteket.

A Marian Cozma segítségére siető sporttársait, Zarko Sesumot és Ivan Pesicet is életveszélyesen megsebesítették 2009 februárjában.