Eltűnt az aligátorteknős a püspökhatvani disznóólból

Vágólapra másolva!
Jobb híján egy disznóólba zárták be a szerdán a Galga-patakból kifogott, veszélyes állatnak számító aligátorteknőst a megtalálói, de a teknős nyomtalanul eltűnt. Püspökhatvanban eddig hiába keresték az állatot, pedig még hangosbemondón is fiogyelmeztettek, hogy senki ne nyúljon hozzá.
Vágólapra másolva!

Szerdán talált egy püspökhatvani család egy aligátorteknőst a Galga-patakban. A harapós állatot kifogták a patakból, és jobb híján a disznóólban helyezték el de csütörtök estére eltűnt az RTL Klub Híradójának riportja szerint. Az ólt nyitva találták, nem tudni, hogy magától szabadult-e ki a teknős, vagy pedig elvitte valaki.

Az RTL Klub híradója szerint a család eddig hiába keresgélte az aligátorteknőst. Az eltűnés miatt a település jegyzője is aggódik, a faluban többször is bemondták hangosbemondónban, hogy az állat veszélyes, és senki ne közelítse meg. A jegyző azt kéri, hogy aki látná, értesítse őket.

http://www.youtube.com/v/R3VlyFmemyI?version=3&hl=hu_HU

Így fest az aligátorteknős

Az aligátorteknős vörös listás fajnak számít, azaz a kihalás veszélyezteti, Magyarországon nem tartható fogságban - nyilatkozta szerdán Schütz Éva állatorvos. Szerinte az aligátorteknős veszélyes állatnak számít ugyan, de annak kicsi az esélye, hogy embert támadjon meg. Az aligátorteknős észak-amerikai faj, így a magyarországi éghajlat megfelel neki. Életben tud maradni akár a szabadban is, de az állatorvos szerint elég ritka eset, hogy egy példánya patakból kerüljön elő. Schütz Éva úgy véli, hogy a korábban otthon tartott teknősét engedte valaki szabadon, ami egy másik amerikai faj, az ékszerteknős esetében elég gyakori eset.

Az aligátorteknősnek a család az eltűnés előtt talált helyet: a szegedi vadaspark befogadta volna. A vadaspark igazgatója az RTL Klub Híradójának azt mondta, ezek az állatok nem vadásznak, és nem támadnak emberre, de ha valaki meg akarja fogni őket, akkor nagyon komoly sérüléseket szerezhet, akár le is haraphatja az állat valamelyik ujját. Az aligátorteknősöket tenyészteni csak szigorú szabályok betartásával lehet őket. A magyar jogszabályok szerint az aligátorteknős veszélyes állatnak minősül, tehát a tartása engedélyhez kötött.