Ötszázan tüntettek a tapolcai kórházért

Vágólapra másolva!
Július elsején megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás a tapolcai kórházban, a kormány terve ellen mintegy ötszázan tüntettek pénteken a Veszprém megyei városban.
Vágólapra másolva!

Demonstrációt tartottak a tapolcai Deák Jenő Kórház aktív belgyógyászati és sebészeti osztályának a megmaradásáért pénteken a Veszprém megyei városban, a Trianon emlékparkban mintegy ötszázan gyűltek össze. A civil szervezetek képviselői, egészségügyi dolgozók és a kórház sorsáért aggódó helyiek előtt Rig Lajos, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő azt mondta, a fideszes városvezetés és a kormány tervei szerint július elsejével megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás Tapolcán.

Az aneszteziológus asszisztensként dolgozó szakszervezeti vezető hozzátette, hogy a kórház átlagosan 60 ezer, míg a nyári szezonban a Balaton-part közelsége miatt 75-80 ezer ember ellátását biztosítja. Hangsúlyozta, hogy ez a "betegtömeg" az ajkai és a keszthelyi kórházat fogja terhelni, jelentős túlzsúfoltságot okozva, miközben az intézmények nemcsak orvos-, hanem szakemberhiánnyal küzdenek. Rig Lajos szerint a Semmelweis Tervben rögzített kistérségi kórházi szerep veszélyt jelent a környező települések egészségügyi ellátására.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint tavaly májusban a városban egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek ki, és a felelősöket azóta sem találták meg. A mostani döntésnél nem veszik figyelembe, hogy a sürgős sebészeti beavatkozást igénylő esetek ellátásához akár 50 kilométert is kell majd utaztatni egy baleset sérültjeit - tette hozzá.

Csonka László, a kórház sebész főorvosa szerint az osztályok megszüntetésével a mostaninál nyolcszor-tízszer több alkalommal kell majd betegeket az egyik kórházból a másikba szállítani, ehhez ennyivel több mentőkapacitás szükséges, szakképzett személyzettel. A mentőkocsik számát a tervek szerint mindössze eggyel növelnék, és így a feladat ellátása kivitelezhetetlen - mondta. Az ajkai kórház 35 kilométerre, a veszprémi 50 kilométerre van Tapolcától, mindkettő több mint félórás út. Csonka felelőtlennek nevezte a városvezetésnek azt a kijelentését, hogy ezzel nem változna az ellátás színvonala.

A tiltakozók a beszédek után "El a kezekkel a sebészettől!", "Vissza a szülészetet!" feliratú transzparensekkel a városháza előtti térre vonultak, és petíciót adtak át Sólyom Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármesternek.

Önkormányzati és intézményi vezetők csütörtökön sajtótájékoztatón azt közölték: a tapolcai kórház állami kézbe adásával senkit nem bocsátottak el; az intézmény hatszázmillió forintos pályázati pénznek köszönhetően fejlődik, új profilja a gyógybarlangra épülő légzésrehabilitáció.