Schmitt Pál 25 milliót veszített két év alatt

Vágólapra másolva!
Legújabb vagyonnyilatkozata szerint mintegy 25 millió forinttal csökkentek Schmitt Pál volt államfő megtakarításai 2010 óta. Nagy értékű ingatlanjai még megvannak, ugyanakkor már csak egy Harley Davidson motort birtokol.
Vágólapra másolva!

Közzétette vagyonnyilatkozatát Schmitt Pál volt államfő. Az államfő a megbízatásának megszűnését követően 30 napon belül köteles vagyonbevallást tenni, de az eddig nem volt elérhető a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. A vagyonnyilatkozat a rajta lévő dátum szerint április 12-én készült.

A friss bevallás szerint Schmitt Pálnak nincs tartozása, értékpapírban, takarékbetétben nem tart pénzt, megtakarításai pénzintézeti számlán vannak. A volt államfőnek ezeken jelenleg hétmillió forintja és 27 ezer eurója (mintegy 8,2 millió forintja) van. 2010-ben, az akkori vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor forintban négymilliót, euróban 130 ezret (akkori árfolyamon körülbelül 36,4 millió forintot) tartott a bankban, vagyis összességében körülbelül 40 millió forintos megtakarítása volt. Bankbetétjeinek összege így 25 millió forinttal csökkent 2010 nyara óta (mai árfolyamon, 305 forintos euróval számolva ez 28 millió forintos összeget jelent).

A pénzből nem autót vásárolt Schmitt Pál, mert azzal vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik. A járművek kategóriában annyi változás történt, hogy már csak egy Harley Davidson motorja van, amit 1998-ban vásárolt, míg a 2010-es dokumentumban még kettő Harley szerepelt.

Ingatlant sem vett Schmitt, mert azoknál nem történt változás 2010 óta. Így továbbra is felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi háznak, amelyet 2003-ban vett. Szintén felerészben övé egy másik II. kerületi ingatlan: egy 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház; ezt 1996-ban vette. Van egy harmadik II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóháza is 1997 óta, ebben ugyancsak 50 százalékos tulajdonrésze van. Eltartási szerződés keretében birtokol felerészben egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást. Szintén feles tulajdonosa egy 35 négyzetméteres lupaszigeti nyaralónak, 1971 óta.

A vagyonnyilatkozat szerint Schmitt Pál havi 243 600 forint, nem adóköteles olimpiai életjáradékot kap, külföldi kiküldetései napidíjaiból pedig 2011-ben 853 ezer, 2012-ben 128 ezer forintnyi jövedelme származott.

A parlament hétfőn szavaz arról a módosító indítványról, amely kétharmados törvénybe foglalná Schmitt Pál volt köztársasági elnök fizetését és állami villáját. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványban azt javasolja, hogy a jövőben ne csak a hivatalban lévő, hanem a volt köztársasági elnökök javadalmazását is sarkalatos törvény szabályozza.

A volt köztársasági elnöknek a törvény szerint élete végéig jár az államfői tiszteletdíj, a szolgálati autó sofőrrel, kétfős titkárság segíti a munkáját, illetve kérésére állami lakást is biztosítanak neki. A költségvetésben emellett minden évben el van különítve egy összeg, amelyet jótékony célra fordíthat.