Figyelni fog Áderre a Fidesz-frakció

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök múlt héten eljárási hibára hivatkozva küldte vissza a médiatörvény módosítását, ami azt jelezheti, hogy véget akar vetni annak a kormánypárti gyakorlatnak, hogy az utolsó pillatban, szavazás előtt átírják a törvényeket. Rogán Antal a Fidesz frakcióülése után azt mondta, ezentúl figyelni fognak az államfő kifogásaira.
Vágólapra másolva!

A frakció oda fog figyelni az államfő érveire, és figyelembe fogja venni a kifogásait a jövőben - mondta a képviselőcsoport ülése után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy Áder János megfontolásra visszaküldte médiatörvény módosítását. Az államfő a múlt héten levélben tájékoztatta az Országgyűlést arról, hogy nem írja alá a médiatörvény módosítását, mert szerinte eljárási hibát követett el a parlament.

Áder ezzel véget vethet annak a kormánypárti gyakorlatnak, hogy egy, az utolsó pillanatban benyújtott módosítóval közvetlenül a szavazás előtt átírták a törvényeket. A zárószavazások előtti módosító indítványok a Fidesz kedvelt és gyakran használt eszközei, az elmúlt két évben több esetben is teljesen átírtak törvényeket az utolsó pillanatban.

Ilyen indítvány most is van a parlament előtt: hétfőn fogadják el a járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatalok kialakításához szükséges törvénycsomagot, amelyhez a kormány nevében Navrcsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott be egy úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt.

A médiatörvényt várhatóan már hétfőn újra elfogadja a parlament. Ha az államfő visszaküld egy törvényt, a parlamentnek meg kell ismételnie a záróvitát és a zárószavazást. A kormány ehhez benyújtott egy módosítást, de ez nem kezeli az Áder által kifogásolt házszabálysértést, csak máshová helyezi az Áder által kifogásolt bekezdést. A köztársasági elnök által tartalmilag egyébként nem kifogásolt rendelkezésnek a Klubrádió által perben követelt, és első fokon meg is nyert budapesti 92,9 MHz frekvencia ügyében lehet jelentősége: bizonyos értelmezés szerint lehetetlenné teszi, hogy a rádió közösségi szolgáltatásként, ingyen megkapja a frekvenciát.