Kövér nem halasztja el romániai utazását

Vágólapra másolva!
A román házelnökök hétfő délután arra kérték Kövér Lászlót, hogy halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér hétfő esti levelében jelezte, hogy nem közjogi méltóságként, hanem uniós polgárként megy Romániába, és ha jogszabályi akadálya lenne az utazásának, azt jelezzék.
Vágólapra másolva!

"Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kívánok látogatni" - írta Kövér László házelnök hétfő délután a román parlament házelnökeinek címzett levelében.

Kövér László a levélben kijelenti, hogy hasonló látogatást kíván tenni Romániában, mint amelyet román politikusok tettet különböző választások idején Moldovában és Spanyolországban, támogatva az ottani román politikai erőket. "Bízom abban, hogy látogatásom kapcsán felmerült politikai aggodalmukat sikerült eloszlatnom" - írta Kövér, és arra kérte a román házelnököket, hogy ha jogszabályi akadálya lenne az utazásának, azt jelezzék.

A bukaresti parlament házelnökei, Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnök nyílt levélben kérik Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, hogy halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra - közölték hétfőn a román hírügynökségek. A román parlamenti házelnökök levelükben arról biztosítják Kövér Lászlót, hogy ugyanolyan szívesen látott vendégnek tekintik, mint korábbi látogatásai alkalmával, ugyanakkor hasznosnak látnák, ha látogatását elhalasztaná egy, a választások utáni tetszőleges időpontra.

Kövér Lászlót 2011 szeptemberében a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Ebben a minőségében idén május 24. és 27. között is részt vett az MPP székelyföldi kampányrendezvényein. Romániában június 10-én rendezik meg az önkormányzati választásokat.

A román kormányfő bocsánatkérést vár Kövér miatt

Kövér korábban Nyirő József újratemetésének elhalasztásával kapcsolatban arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Victor Ponta román miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy Orbán Viktornak kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László kijelentéseitől, és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. A román kormányfő kijelentésére reagálva Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap úgy reagált az MTI-nek, hogy "a magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint".