A járások élére hullhatnak a parlamentből kieső képviselők

Vágólapra másolva!
A képviselői munkát is elismerné a kormány közigazgatási tapasztalatnak, így a következő választáson a parlamentből kieső politikusok is beülhetnének a járási hivatalok élére. A biztonság kedvéért a helyetteseiknek kötelező lenne a jogi vagy közgazdasági végzettség.
Vágólapra másolva!

A járási kormányhivatalok vezetői posztjaival vigasztalódhatnak 2014-ben azok a képviselők, akik nem lesznek tagjai a következő, 199 fős Országgyűlésnek. A parlament hétfőn fogadja el a járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatalok kialakításához szükséges törvénycsomagot, amelyhez a kormány nevében Navrcsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott be egy úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt.

A 168 járási és 23 kerületi hivatal a megyei, fővárosi kormányhivatalok kirendeltségeiként működik majd 2013. január 1-jétől, és átveszi az önkormányzatoktól az eddig a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási hatásköröket (például gyámügyek, építéshatóság, okmányirodák). Navracsics arról rendelkezik, hogy kik lehetnek a járási hivatalok vezetői, helyetteseik, illetve az egyes hatóságok, az úgynevezett szakigazgatási szervek vezetői.

A járási hivatal vezetőjének a módosító indítvány szerint azt lehet kinevezni, aki büntetlen előéletű, felsőfokú végzettséggel és legalább öt év közigazgatási gyakorlattal rendelkezik. Utóbbi követelményt azonban a javaslat szerint "az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség ellátása is" helyettesítheti. Ez azt jelenti, hogy az a képviselő, aki legalább öt évet eltöltött a parlamentben, jogszerűen átülhet 2014-ben a járási hivatal élére. A hivatalvezető helyettesének viszont jogi, közgazdasági vagy közigazgatási végzettséggel kell rendelkeznie.

Az [origo] információi szerint a kormánypárti képviselők körében régóta visszatérő téma, hogy a parlamenti létszám 2014-től érvényes megfelezése után pozíció nélkül maradókat egyéb pozíciókkal kárpótolja majd a Fidesz vezetése. Felmerült már idén februárban, a kormánypárti frakciók egri kihelyezett ülésén is.

Egy képviselő az [origo]-nak beszámoló résztvevők szerint arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány "milyen jellegű - politikai vagy szakmai - vezetőket képzel a később létrejövő járási hivatalok élére". A résztvevők beszámolói szerint Orbán úgy válaszolt, hogy "fontos a bajtársiasság, de a szakmai hozzáértés is", és a posztok kiosztásánál a kormány ígérete szerint mindkettőt figyelembe fogja venni.

Vita alakult ki a budapesti körzetek kialakítása miatt is: Pokorni Zoltán XII. kerületi, és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester azt kifogásolta, hogy az akkori elképzelés szerint csak hét körzet lett volna. Azzal érveltek, hogy így a lehető legközelebb lennének a hivatali szolgáltatások az emberekhez. Végül a kerületi polgármesterek álláspontja győzött Navracsiccsal szemben, így minden kerületnek lesz önálló hivatala.