Felmentettek egy rendőr alezredest az NNI-nél

Vágólapra másolva!
Június 1-jei hatállyal indoklás nélkül visszavonta Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének vezetői kinevezését az országos rendőrkapitány. Vasárnap korrupció gyanúja miatt két vezető beosztású rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, egyikük a most menesztett Gulyás Imre alatt dolgozott a Magyar Nemzet szerint.
Vágólapra másolva!

Hatala József országos rendőrfőkapitány június 1-jei hatállyal - indoklás nélkül - visszavonta Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének vezetői kinevezését.

A hírt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája tette közzé a rendőrség honlapján. A Magyar Nemzet írása szerint Gulyás Imre alezredes Hopka Lajos felettese volt. Hopka Lajos egy másik rendőri vezetővel együtt vasárnap került előzetes letartóztatásba. A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy az ügyek között van-e összefüggés.

A Hvg.hu korábbi közlése szerint Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője és Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője ellen indult eljárás korrupciós bűncselekmények miatt. Az ügyben két civil is előzetes letartóztatásba került, egyikük a Magyar Nemzet cikke szerint az éjszakai élet ismert figurája, V. László.

Kalmár Tamás védője az előzetes letartóztatásról szóló döntés után után úgy nyilatkozott, hogy védence ártatlannak tartja magát, nem követett el semmit. Hopka Lajos jogi képviselője is azt mondta, hogy védence ártatlannak vallotta magát, a bíróság eljárását egyébként korrektnek tartja.

A gyanúsítottakkal szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság 30 napos időtartamra rendelte el a kényszerintézkedést szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése, a tanúk befolyásolásának veszélye miatt. A végzés nem jogerős, mert a bírósági döntés ellen az érintettek fellebbeztek.

A Központi Nyomozó Főügyészség még péntek reggel tájékoztatta az MTI-t arról, hogy őrizetbe vettek négy embert, köztük két vezető beosztású rendőrt korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.