Kiflidobálók nehezítik a kacsák kiűzését a város szívéből

kacsavadászat a városligetben
Vágólapra másolva!
Csapdát állítottak fel a Városligeti-tóban a vadkacsáknak, mert a kertészek szerint nagyon elszaporodtak. A Főkert Zrt. a tóba piszkító állatok helyére virágzó tündérrózsákat és halakat szeretne. A kacsabefogást a madarakat etető városlakók nehezítik.
Vágólapra másolva!

"Éhes vagyok" - mondja három nyelven is egy szövegbuborékban a Városligeti-tó mellett felállított kacsaetető automatákra ragasztott képen látható vadkacsa. Az automatából száz forintért lehet kacsaeledelt vásárolni. A tó mellett sétáló kisgyerekes családok egyik kedvenc időtöltése a vadkacsák etetése, aminek azonban a tó fenntartója, a Főkert Zrt. nem örül. Kint is vannak a táblák a tóban és mellette, hogy a kacsák etetése tilos.

Ennek ellenére szerda délelőtt is sokan dobálták az állatoknak a kiflivéget, nápolyit vagy éppen a megvásárolható kacsaeledelt. Ezzel a Főkert dolgát nehezítik, amely azon ügyködik, hogy megszabadítsa a kacsák nagy részétől a tavat. Az etetés miatt a vadkacsák nem éhesek, és nem mennek be a tó végében felállított csapdába. A tó száz körülire becsült kacsaállományából eddig körülbelül 20-at sikerült elfogni az egy hete kitett csapdával. Nézze meg videós riportunkat!

A vadkacsák jelenléte ugyanis az egyik akadálya a víz megtisztulásának, amelyet igazi élő tóvá szeretnének alakítani. A madarak által a vízbe juttatott szerves anyag nagyban hozzájárul a tó elalgásodásához, ami miatt időnként le kell engedni, és rakodógéppel kiemelni az összegyűlt iszapot. Ha sikerül beállítani a tó biológiai egyensúlyát, azzal "pontot tehetünk a tókezelés végére" - mondta az [origo]-nak Nagy Dénes, a Főkert Zrt. zöldterület-fejlesztési igazgatója.

Terveik szerint élő rendszer alakul ki, ami esztétikailag is szebb lesz, mint a mostani. Az igazgató szerint többek között 500 lila, rózsaszín, és fehér tündérrózsa díszíti majd a tavat, a napokban kitelepített növények már most is láthatók, de még nőniük kell. Az igazgató a kacsaeledel-automaták és a tiltó táblák között feszülő ellentmondásra csak a vállát vonta, a parkot, ahol az automaták állnak, más kezeli, nem az ő illetékességük.

Önkéntes szabadítók

A kacsák befogása azonban nem egyszerű. A csapdába esett állatokat ugyanis esetenként kiszabadítják a környéken sétálók. Arra is akadt példa, hogy egy gácsérok által megtépázott nősténykacsa került a csapdába, és már jöttek is a telefonok, hogy egy sérült nyakú kacsa van a ketrecben - mondta az [origo]-nak Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. elnöke. A társaság a Főkert partnereként működik közre a tó élővé alakításában. Nem tüntetik el azonban az összes kacsát, csak a számukat csökkentik, hogy kevésbé terheljék jelenlétükkel a vizet.

A Székesfehérvár közelében egész kis tórendszeren gazdálkodó társaság elnökének más tervei is vannak. Gyerekek számára szeretne pecázó központot létrehozni az élővé tett tó egyik sarkában. Ehhez kárászt, keszegféléket, sőt egy trópusi halfajt is telepítene a mindig meleg vizű tóba, ahova a közeli Széchenyi-fürdőből származó gyógyvizet engedik le.

A gyerekek kacsát etetnének

A környéken sétálók azonban nem örültek egyértelműen a kacsák befogásának. Volt, aki azt mondta, a kacsák nélkül nem lenne igazi a tó, mások a pecázós tervek miatt berzenkedtek. Szerintem kacsát etetne - mondta egy kisgyerekes anyuka arra a kérdésre, hogy a gyereke pecázna-e vagy inkább kacsát etetne a tóban. "Ő jobban eszik a szájával" - közölte a kacsákra utalva egy másik, a kacsáknak éppen kiflidarabokat dobáló, három év körüli kisfiú.

Volt, akit nem különösebben érdekeltek sem a kacsák, sem a haltelepítés. Engem nem zavarnak, de tőlem vigyék el olyan helyre, ahol jobb nekik - mondta a tó mesterséges szigetén található étterem bejárata mellett - amíg rá nem szólt az egyik pincér, félmeztelenül - pecázó férfi, aki szinte percenként rántotta ki az iszapszagú vízből a kárászokat. "Nem megenni fogom, majd jó lesz nagyobb halra csalinak."