Ideges határvidéken verték össze az arab sakkozót

szeged megvert sakkozó
Vágólapra másolva!
Ellentmondások és hatalmas titkolózás övezi annak az arab sakkozónak a történetét, aki a múlt szombaton öt törött bordával került be egy szegedi kórházba. A férfit állítása szerint rendőrök verték össze az utcán, mert illegális bevándorlónak nézték, a történet azonban egy héttel az eset után is tele van kérdőjelekkel. Bár a rendőri akcióról videofelvétel is készült, az ügyészség egyelőre nem hajlandó eloszlatni a homályt, mert ki akarja ugrasztani a nyulat a bokorból: az [origo] ezért a helyszínen indult a rejtélyes történet nyomába.
Vágólapra másolva!

"Sok arab van ebben a városban, jönnek át a zöld határon orrba-szájba" - mondta az [origo]-nak egy ősz hajú, középkorú szegedi férfi, miközben útbaigazítást adott az egyik keresztutcában. "De azok bújnak, házakban rejtegetik őket: az illegális bevándorlókkal nem olyan könnyű találkozni" - tette hozzá. "Nem állnak le itt, mennek tovább nyugatnak. Akikkel az utcán találkozol, azok általában legálisan jöttek, papírokkal."

Az arabok helyzete a múlt szombat óta forró téma a városban, péntek éjjel ugyanis egy utcai összetűzésben súlyosan megsérült egy, a városba látogató arab férfi. A sértett nem volt akárki: Szaúd Mohamed al-Marzúki, az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik vezetője, aki Lékó Péter magyar sakknagymester vendégeként érkezett az országba. A férfi az arab ország 18 éves sakknagymesterét kísérte, hogy az Lékó Péterrel gyakorolhasson: a kísérő azonban egy máig tisztázatlan utcai incidens óta öt törött bordával és egyéb zúzódásokkal fekszik a szegedi kórház traumatológiai klinikáján. Egy arab napilapnak, a Nationalnek azt mondta, hogy magyar rendőrök verték félholtra, mivel illegális bevándorlónak nézték.

"Általában jó fejek"

Szeged az Észak-Afrikából, a Balkánról és az Ázsiából érkező embercsempészet fő csapásirányában fekszik, a várostól alig több mint 10 kilométerre húzódó szerb határon szinte mindennap tucatjával próbálnak átszökni az illegális bevándorlók az Európai Unióba. A környék azért az embercsempészek kedvenc útvonala, mert itt nem nehezítik hegyek az átjutást a zöldhatáron, és a magyar oldalon jól kiépített autópálya visz tovább nyugatra. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet kapujában, a szerb oldalon nagy erdei táborokban gyülekeznek az afgán, pakisztáni és arab bevándorlók, akik csak a lehetőségre várnak, hogy átosonjanak a határt hőkamerákkal és járőrökkel pásztázó magyar rendőrök vonalai között.

A város helyzetéből adódóan nem lenne meglepő, ha a magyar rendőrök Szegeden különös figyelmet fordítanának a ránézésre külföldinek tűnő emberek ellenőrzésére. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Szeged jelentős egyetemváros, amelynek a harmadik világból érkező diákok és az egyéb, legális bevándorlók amúgy is kölcsönöznek némi multikulturális jelleget. A város utcáin nem nehéz fejkendős nőkbe, arab, iráni vagy afrikai fiatalokba botlani, akik többnyire a Szegedi Tudományegyetem hallgatói: az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József április elején a Szeged24 hírportálnak azt mondta, hogy nagyjából 1200 külföldi tanul náluk teljes képzésben, a legtöbben pedig Ázsiából érkeznek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Külföldi orvostanhallgatók - általában jók a tapasztalataik

Ezek a hallgatók eddig is érzékelték a rendőrök megkülönböztetett figyelmét: "Ha egyedül látnak, vagy valami szokatlan helyen találkoznak velem, akkor a rendőrök mindig elkérik a papírjaimat" - mondta az [origo]-nak egy fiatal egyetemista, aki Mauritiusról érkezett tanulni Szegedre."Általában jó fejek, és bár angolul nem sokat tudnak, a papírokat el tudják kérni: megnézik, és aztán mennek is". Iráni és más külföldi hallgatók is azt mondták az [origo]-nak, hogy alapvetően jó tapasztalataik vannak a rendőrökkel.

Néhány egyetemista azonban hallott negatív példákat is ismerőseitől. Egy iráni hallgató szerint két barátját például "nagyon dühösen és agresszíven" bírságolták meg, amikor télen a fagyott Tiszára mentek csúszkálni, a mauritiusi diák pedig felidézte, hogy egyszer egy rendőrautó egy egész csoport diákot átengedett az úton, őt, a külföldit viszont ledudálták, visszakergették a járdára, majd magyarul kiabálni kezdtek vele. Más diákok egy nigériai társuk esetét hozták fel, akit állítólag szkinhedek vertek véresre az utcán, majd az arra járó rendőrök segítségnyújtás helyett faképnél hagyták. "Aztán a kórházban sem akarták ellátni elsőre" - mesélte egy színes bőrű kanadai diák. "Néha úgy érezzük, a magyarok nem mindig szeretik a külföldieket... Nem tudom miért, talán mert más a bőrszínünk" - tette hozzá egy iráni hallgató.

"Minek a folyományaként?"

Hogy az arab sakkozók is azért keveredtek-e bajba Szegeden, mert külföldinek tűntek, egyelőre nem egyértelmű: a súlyosan megsérült férfi a National című, emirátusokbeli lapnak telefonon azt mondta, hogy szerinte azért verték meg, mert illegális bevándorlónak hitték. A férfi hétfőn feljelentést is tett, amelyben "hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazással" vádolta meg a rendőrséget, a nyomozók szerint egyelőre azonban nem világos, hogy ki okozta a sérüléseket és miért.

Szaúd Mohamed al-Marzúki hallgatásba burkolózik: az arab lapnak nyilatkozott, a magyar sajtóval azonban nem kíván szóba állni. Amikor az [origo] szerdán meg akarta látogatni a férfit a kórházban, a folyosón a nővérek már messziről azzal viccelődtek, hogy "influenzajárvány van, nem lehet látogatni". Aztán kiderült: a sérült arab valóban ott fekszik, de közölte az ápolókkal, hogy nem kíván válaszolni egyetlen újságíró kérdéseire sem, és a nővérek ezért hajtanak el minden érdeklődőt. A sérült egyedül a Szegedi Nyomozó Ügyészség munkatársát fogadta, aki kedden, majd szerdán is folytatta a kihallgatását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ezen a klinikán ápolják a sérült arab sakkozót

A sértett feljelentése alapján hétfő délután óta folytatunk büntetőeljárást - mondta az [origo]-nak Szanka Ferenc, a Szegedi Nyomozó Ügyészség szóvivője. Szanka szerint annyit biztosan ki lehet jelenteni, hogy az arabokat három rendőr vonta intézkedés alá a szóban forgó éjszakán, utána pedig az egyik arabot bordatöréssel vitték kórházba. "Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy jogos volt-e a rendőri intézkedés, és hogy a sértett sérülései minek a folyományaként keletkeztek" - mondta. Az ügyben igazságügyi orvos szakértőt és műszaki szakértőt is kirendeltek: előbbi az arab sakkozó sérüléseit vizsgálja majd, utóbbi pedig arra keres bizonyítékot, hogy a rendőrök elütötték-e a sértettet, ahogy az állítja. Ennek ugyanis a rendőrök kocsiján vélhetően nyoma maradt volna.

Még rejtegetik a bizonyítékokat

Szanka Ferenc szerint az ügyészség nem akarja sokáig húzni az ügyet, a nyomozásnak már akár napokon belül is eredménye lehet, de előbb még ki kell hallgatniuk a sérült arab férfi társát, és az őket éjjel igazoltató rendőröket is. Az ügyészég közölte, hogy az éjszakai incidenst térfigyelő kamerák is rögzítették, Szanka szerint azonban azt egyelőre nem teszik közzé, mert nem akarják, hogy a felvétel tartalma befolyásolja az eset eddig nem kihallgatott résztvevőit.

Így továbbra is a Szaúd Mohamed al-Marzúki által előadott történet marad az incidens egyetlen nyilvános verziója. A férfi a Nationalnek azt mondta, hogy amikor péntek éjjel hazafele sétáltak, részeg férfiak egy csoportja elkezdte fenyegetni őket. Állítása szerint megpróbálták elkerülni őket, majd 1,5 kilométerre a hoteltől egy kocsi is a közelükbe hajtott, amelyből magyarul kiabálni kezdtek feléjük. Amikor az arabok arra kérték őket, hogy angolul mondják el, mit akarnak, azok kiszálltak a kocsiból, és rájuk rontottak - írta a National.

Hogy ezután mi történt, az homályba vész: az arab lap által leírt történet következő pillanatában az arabok 1,5 kilométerrel odébb, a hotel mellett jelennek meg, ahol, miután "lelassítottak", állításuk szerint egyiküket kocsival elütötték, majd összeverték és összerugdosták. A férfi állítása szerint civil ruhás támadói ez után közölték vele, hogy rendőrök, és a papírjait kérték. Amikor kiderült, hogy legálisan van az országban, a támadók állítólag otthagyták, a sérülthöz pedig Lékó Péter sakkmester hívott mentőt, miután vendégei telefonon segítséget kértek tőle.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A négycsillagos szálloda előtt másnap sokáig helyszíneltek a rendőrök

Lyukak és ellentmondások a történetben

A történet hitelességét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vitatja, de hivatalosan nem cáfolt semmit. Szenti Szabolcs szóvivő ezt az [origo]-nak azzal magyarázta, hogy egy kormányrendelet szerint csak olyan ügyben nyilatkozhatnak, amelyben ők végzik a nyomozást. Mivel ezt az ügyet a Szegedi Nyomozó Ügyészség viszi, a rendőrök semmit nem nyilatkozhatnak róla, még akkor sem, ha egyébként a történet több elemét cáfolni szeretnék. Így kénytelenek megvárni az ügyészi vizsgálat végét, és abban bízni, hogy akkor majd kiderül az igazság - mondta Szenti.

A sértett történetében egyelőre a lyukak és az ellentmondások mutatják, hogy az ügy nem teljesen tiszta. Nem egyértelmű például, hogy az arabokat először zaklatni kezdő, állítólag ittas csoport azonos-e azokkal a rendőrökkel, akik később, a szállodánál utolérték a menekülőket. Zavaros az is, hogy a két arab hogyan jutott el a szállodáig, ha már 1,5 kilométerrel korábban beléjük kötöttek, és üldözni kezdték őket: ha futva menekültek, hogyan futott le ekkora távot az autóval üldözött arab sakkozó, aki állítása szerint súlyos asztmától szenvedett.

A férfiak Újszegeden, a városi fürdő mellett álló négycsillagos szállodában laktak, a másfél kilométeres menekülés alapján pedig a konfliktus a Tisza másik partján, valahol Szeged belvárosában kezdődhetett. Az [origo]-nak a szálloda recepcióján azt mondták, hogy nem adhatnak információt az ügyről, és egy közeli presszóban, valamint egy étteremben is közölték, hogy semmit nem láttak, nem hallottak az esetről. Egy, a környéken dolgozó biztonsági őr szerint azonban másnap a rendőrök hosszasan helyszíneltek a szálloda és a fürdő előtti területen, így valószínűleg itt ért véget a hajsza.

A teljes történetet valószínűleg a térfigyelő kamerák felvétele sem fogja megfejteni, hiszen bár a szálloda előtti terület sűrűn be van kamerázva, a Tisza-hídon és távolabb nincsenek kamerák. Hogy mi van a kamerák felvételein, azt egyelőre csak az ügyészség tudja, de ez valószínűleg csak akkor lehetne döntő bizonyíték, ha a rendőrök tényleg itt, a kamerák előtt verték össze az arabokat.

A rendőrök esetleges hibái azonban vélhetően így is kiderülhetnek, többek között az, hogy valóban sorsukra hagyták-e a sérültet az igazoltatás után. Az [origo] megkereste az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudja, voltak-e még rendőrök a helyszínen, amikor a mentő kiérkezett a sérült férfihoz, Győrfi Pál szóvivő azonban közölte, hogy a nyomozásra való tekintettel ezt "nem áll módjában ismertetni". Szerettük volna megkérdezni az ügyről Lékó Pétert is, aki az arab sakkozó szerint maga hívott mentőt a rendőrök által sorsára hagyott sérülthöz, ő azonban sem a telefonhívásra, sem az SMS-re nem reagált.