Kirúgták a kormány füllentéséről beszélő szakértőt

Vágólapra másolva!
Bizalomvesztés miatt felmentették állásából a Közlekedéstudományi Intézet munkatársát, aki egy konferencián arról beszélt, hogy a kormány csak azért vár a vasúti vonalbezárásokkal, hogy az IMF-re foghassa a lépést - írja az Index. A kormány tagadja, hogy ilyesmire készülne, és elhatárolódott a szakértő vesztét okozó nyilatkozattól is. Rogán Antal frakcióvezető szerint a Fidesz a szárnyvonalak bezárása ellen van.
Vágólapra másolva!

Az Index szerint elbocsátották állásából azt a szakértőt, aki egy múlt héten nyilvánosságra került videofelvételen arról beszélt, hogy csak taktikai okból halogatja a kormány a vasútvonalak bezárását.

"Nyugodtan rá lehet fogni arra, és ezt egyébként zárt körben elmondta a Völner úr, hogy majd akkor, hogyha lehet kire fogni a vonalbezárásokat, akkor igenis meg fogják lépni. És ez mikor lesz? Amikor az IMF-tárgyalások beindulnak, és azt lehet mondani, hogy igen, az IMF az egy büdös, mocskos karvalytőke, azt erőltette ránk, hogy be kell zárni a mellékvonalakat" - hallható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) képviselője szájából azon a felvételen, amelyet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tett fel a honlapjára.

A felvételen a szakszervezet szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője hallható a kritikus mondatoknál, de a minisztérium tagadta, hogy az ő dolgozójukról van szó, az magánvélemény, és egyébként elhatárolódnak a felvétel "tartalmától és stílusától". A minisztérium tagadta azt is, hogy Völner Pál vagy Fónagy János államtitkárok véleményét tükrözné a nyilvánosságra került nyilatkozat, pedig a felvétel szerint Völner Pál mondta azt, hogy amint "lehet valamire fogni", akkor meglépik a vonalbezárásokat.

A Közlekedéstudományi Intézet munkatársa szerint munkáltatója - arra hivatkozva, hogy megrendült benne a bizalma - a mai napon megszüntette a munkaviszonyát. Csak annyit jegyzett meg, hogy köszöni ezt a VDSZSZ-nek, amiért inkorrekt módon közzétette ezt a videót, és azoknak is, akik hírt adtak róla.

A Fidesz az elmúlt években következetesen a vasúti szárnyvonalak újranyitása, nem pedig azok bezárása mellett tette le a voksát, és ezt az álláspontját továbbra is fenntartja a kormánypárt - jelentette ki Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. Rogán azt mondta: kissé felfújtnak tartja az ügyet, ezért az a frakcióülésen sem került szóba. A felvétel nem jóindulattal született meg, az azon hallható munkatárs pedig nem a területért felelős államtitkárok felhatalmazásával beszélt, és pláne nem az ő véleményüket tolmácsolta - tette hozzá, megjegyezve, hogy "az emberi butaság lehetősége a minisztériumokban is megvan".