Vágólapra másolva!
Ötpárti tanácskozásra hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit péntekre az államfő. Áder János a június 20-án kezdődő, fenntartható fejlődéssel foglalkozó Rio+20 konferencián képviselt magyar álláspontról szeretne egyeztetni. Szerinte tisztázni kell, "milyen értékeinket, tudományos és környezetgazdálkodási eredményeinket érdemes a világ számára követendő példaként bemutatnunk".
Vágólapra másolva!

Az államfő a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban kéri ki a frakcióvezetők véleményét - közölte Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke hétfőn. A Rio de Janeiróban megrendezendő Rio+20 konferencián a magyar álláspontot Áder János képviseli. Az államfő a pénteki ötpárti találkozóra szóló meghívó levelét hétfőn küldte el a frakcióvezetőknek.

Ebben Áder János úgy fogalmazott: Földünk növekvő népessége, ipari civilizációnk globális fejlődése mind erőteljesebben irányítja rá figyelmünket arra, hogy természeti erőforrásaink végesek. "Ma már nemcsak az a kérdés, miképp leszünk képesek jó gazda módjára sáfárkodni energiaforrásainkkal, hanem az is, miképp óvhatjuk meg az emberi s vele együtt minden földi élet forrását jelentő vizeink, levegőnk, valamint termő- és erdők borította földjeink minőségét; hogyan tehetjük fenntarthatóvá, azaz az utánunk jövők számára is átadhatóvá és folytathatóvá mindazt, amit fejlődésnek hívunk" - áll a levélben.

Áder János szerint a Rio+20 előkészületei világosan jelzik, a világ ma már érzékeli, hogy tenni kell valamit, de hogy pontosan mit és hogyan, abban ma még nagy a tanácstalanság. Úgy véli, hogy a most megrendezendő világméretű tanácskozás a fenntartható fejlődéshez szükséges nemzetközi konszenzus megteremtését szolgálja.

Az államfő úgy fogalmazott, hogy ezen a konferencián "nekünk, magyaroknak is lehetőségünk lesz állást foglalni ezekben az emberiség előtt álló nagy kérdésekben". Ez a lehetőség azt jelenti, hogy nekünk, magyaroknak is számot kell vetnünk azzal, milyen értékeinket, tudományos és környezetgazdálkodási eredményeinket érdemes a világ számára követendő példaként bemutatnunk, és azzal is, mit kívánnak a Kárpát-medencei térség, s benne hazánk hosszú távú érdekei - áll a köztársasági elnök frakcióvezetőknek címzett levelében.

Áder János szerint a Magyarország számára alapvetően fontos érdekek messze túlmutatnak a választási ciklusokon, kormányzati időszakokon, és magasan felette állnak a napi pártpolitikai vitáknak. "Ezért fontosnak tartom, hogy mielőtt Rio de Janeiróban Magyarország képviseletében felszólalok, megismerhessem az Ön, illetve az Ön által vezetett frakció véleményét" - hangsúlyozza meghívójában az államfő.