Vágólapra másolva!
Régi hagyománnyal szakítanának fideszes képviselők, és hivatalból üldözendő bűncselekménnyé tennék a rendőrök és más egyenruhások szidalmazását. Becsületsértés miatt eddig csak az érintett feljelentése után indult eljárás, de az új Btk.-ban már kivételt tennének a rendvédelmi dolgozókkal.
Vágólapra másolva!

"Egyre szaporodó jelenség, hogy a jogszerű intézkedést foganatosító rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi szerv tagja verbális konfrontálódásnak van kitéve, mely közvetetten az állami szervekbe vetett tekintély csorbítására is alkalmas" - ezzel indokolja a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága azt a hétfőn benyújtott módosító indítványt, amely szakítana egy régi hagyománnyal, és úgynevezett közvádas bűncselekménnyé tenné az egyenruhások sértegetését.

A becsületsértés a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) és a parlament előtt lévő új szerint is az úgynevezett magánindítványra üldözendő bűncselekmények közé tartozik (ide sorolják még a rágalmazást és a kegyeletsértést), vagyis a hatóság csak akkor jár el, ha a sértett feljelentést tesz, önmagától a rendőrség vagy az ügyészség nem kezd nyomozni. Ezen változtatna a törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítvány, amely a rendvédelmi szervek dolgozói esetében kivételt tenne.

A becsületsértést a Btk. szerint az követi el, aki "a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el" valakinek a munkakörével, közmegbízatásával vagy közérdekű tevékenységével kapcsolatban, illetve nagy nyilvánosság előtt. A tüntetést biztosító, feloszlató rendőrök vagy az édesanyjuk szidalmazása tehát elvileg lehetne becsületsértés, de eddig feljelentés hiányában nem jártak el.

Ha elfogadják a módosítót, illetve az új Btk. egészét, ezekben az esetekben is eljárhat majd a rendőrség - illetve rendőr sértettek esetében az ügyészség -, és legfeljebb egy év szabadságvesztéssel lehet majd sújtani a rendőröket szidalmazó tüntetőket. A bizottsági javaslat indoklása szerint ezzel "megfelelő eszközt" adnak a hatóságok kezébe, illetve "az európai standardokhoz közelítik" a hivatalos személyek védelmét.