Titokzatos kór zavarhatta ki a diákokat az iskolából

Vágólapra másolva!
A hétfőn kórházba került diákoknál semmi nyoma nem volt a mérgezésnek, és az iskolában se találtak semmit a tűzoltók. Kedden már mehettek iskolába a gyerekek.
Vágólapra másolva!

Elhagyhatják a Heim Pál Gyermekkórházat kedden azok a XX. kerületi gyerekek, akiknek az iskoláját hétfőn többször is kiürítették, miután sok diák rosszullétre panaszkodott. A katasztrófavédelem semmilyen veszélyes anyagot nem talált a helyszínen.

A Heim Pál Gyermekkórház keddi közleménye szerint a toxikológiai osztályukra 36 gyereket szállítottak be "bizonytalan mérgezési tünetekkel". Miután a megfigyelési idő alatt tünet- és panaszmentesek voltak, valamennyien elhagyhatják a kórházat - tették hozzá.

Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője hétfőn közölte: hozzájuk 17 diákot vittek szén-monoxid-mérgezésre utaló tünetekkel. Többségüket már hétfőn hazaengedték, csak három gyereket tartottak bent megfigyelésre.

A tömeges rosszullét miatt a XX. kerületi János utcában lévő Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét először hétfő délelőtt ürítették ki, több száz diák hagyta el az intézményt. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen szokatlan anyagot nem mutattak ki. A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe, kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, ismét kiürítették az épületet.

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója hétfőn azt mondta: a gyerekek ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden azt mondta: a szakemberek kora reggel ismét végigjárták az épület minden szegletét, de műszereik semmilyen határérték feletti anyagot nem mutattak ki, sem szén-monoxidot, sem más földgázszármazékot, így az iskolát kedd reggel átadták az intézményvezetőknek. A szóvivő arra a kérdésére, hogy akkor mi okozhatta a rosszullétet, azt mondta: műszereik erre nem tudnak magyarázatot adni.

Az iskolában kedden ismét megkezdődött a tanítás.