Pesti családi cég küldözgette kilószámra a dizájner drogot

Vágólapra másolva!
Egy nő, nála jóval fiatalabb élettársa és fiai működtették előbb Magyarországon, majd Szlovákiában azt a dizájner drogokat értékesítő vállalkozást, amelyre a szlovák és a magyar rendőrök csaptak le. Az alapanyagot Kínából szerezték, és egy hónap alatt több mint kétszáz kilót kábítószert küldtek szét Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti családi vállalkozás működtette azt az internetes céget, amely úgynevezett dizájner drogokat árusított, és heti kétszeri postázással mintegy háromszáz embernek árulta a bódító hatású szereket - közölte az ORFK bűnügyi főnyomozója a szlovák és magyar hatóságok közös nyomozásáról tartott szerdai sajtótájékoztatón. A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, kijátszva ezzel a tiltólistát.

A budapesti cég, amely már hosszú idő óta különféle bódító hatású, pszichoaktív anyagokat, kábítószereket árusított, az ilyen szereket tiltó rendelet áprilisi hatályba lépése után működését Szlovákiába helyezte át, és ott csomagolva csempészték Magyarországra a Kínából postán nagyobb tételben rendelt termékeket. Hetente kétszer 150-180 csomagot adtak át a futárnak, így május 8-tól június 4-ig, az elfogásuk napjáig mintegy 220 kilogramm különféle vegyületű anyagot árusítottak, csaknem 22 millió forint értékben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a céget egy 50 éves nő, 33 éves élettársa, valamint az asszony 28 és 29 éves fia működtette. A négy gyanúsítottat a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a szlovák társszervekkel közösen fogták el Budapesten. XII. kerületi lakásukban 194 különféle fajtájú, előre csomagolt kábítószergyanús anyagot foglaltak le, a szlovák rendőrök pedig Komárnóban egy telephelyen - ahol csomagolták és szortírozták az anyagokat - 4 kiló kábítószergyanús terméket és egyéb bizonyítékot találtak.

K. Viktor 33 éves egri lakost a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a többiek szabadlábon védekezhetnek, ellenük kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt indult eljárás. A hatóságok zárolták a futárszolgálat utánvételi számláján található 20 millió forintot, amely a postán feladott csomagok értékesítéséből származik.

A rendőrség kezdeményezte, hogy függesszék fel a weboldal működését, amely jelenleg is elérhető, rajta több termék részletes leírását lehet elolvasni. A főnyomozó megjegyezte, az új dizájner drogok 2005-től jelentek meg Európa-szerte, Magyarországon pedig 2008-ban szembesültek először ezzel a helyzettel. A nyári szünidőben újra fellendülhet ez ilyen anyagok iránti kereslet, és arra figyelmeztetett, hogy még az eladók sem tudják pontosan, milyen hatással lehetnek a különféle vegyületek az emberi szervezetre.