Lemondott Szőcs Géza kulturális államtitkár

Lemondott Szőcs Géza kulturális államtitkár , filmforgatás, a szarvassá változott fiú
Vágólapra másolva!
Távozik posztjáról a kulturális államtitkár. Szőcs Géza csak homályosan indokolta a lemondását, ugyanakkor már május eleje óta szivárogtak ki hírek arról, hogy az új miniszter nem tart igényt a munkájára. Közleményében Szőcs azt írta, hogy sok mindent elért két év alatt, főleg azt, hogy ne ugorjanak egymás torkának a szekértáborok. Szőcs a jövőben a miniszterelnök tanácsadója lesz.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról Szőcs Géza, a Emberi Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára - jelentette az MTI. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig azt közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő elfogadta Szőcs lemondását, és egyben felkérte, hogy a továbbiakban miniszterelnöki főtanácsadóként végezze tevékenységét. Szőcs munkájára a közlemény szerint minden kulturális kérdésben számít a miniszterelnök, különös tekintettel a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet ügyeire.

Az [origo] hívta Szőcs mobiltelefonját, hogy megtudja a lemondás okát, de egy munkatársa azt mondta, az államtitkár jelenleg nem elérhető. Az MTI-hez eljuttatott levelében Szőcs csak annyit írt, huszonhat érv szólt a mellett, hogy "változtassak, és más feltételek közt próbáljam tovább szolgálni az eddig fontosnak tartott értékeket és ügyeket", és csak három a mellett, hogy maradjon. Szőcs szerint az irányítása alatt a kulturális államtitkárság tisztességes munkát végzett.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Döntésemet könnyű szívvel hoztam, mert súlyos terhektől szabadulok általa, ha nem is az volt számomra nehéz, amit annak szokás gondolni" - írta Szőcs a búcsúlevélnek szánt közleményben, amelyben Esti Kornélt (Kosztolányi Dezső alteregóját) idézte:

Tudjuk mi rég, mily könnyű
mit mondanak nehéznek,
és mily nehéz a könnyű,
mit a medvék lenéznek.

Szőcs távozásáról május elején jelentek meg az első találgatások, amikor lemondott posztjáról Réthelyi Miklós, a humán csúcstárca vezetője, helyére pedig Balog Zoltán korábbi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lépett. Május eleji bizottsági meghallgatásain Balog szándékosan nem kívánt személyi kérdésekkel foglalkozni, Szőcs pedig úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy marad, mert a "körülményekhez képest jó munkát végzett".

Korábban kiszivárgott hírek szerint Szőcs utódja L. Simon László fideszes képviselő, a kulturális bizottság elnöke lehet, de ő ezt nem erősítette meg. Találgatásként ugyan, de lehetséges utódként felmerült Hammerstein Judit jelenlegi helyettes államtitkár, Halász János parlamenti államtitkár, illetve Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának neve is.

Szekértáborok közt

Szőcs több nyilatkozattal is vihart kavart az elmúlt két évben, különösen filmes támogatások ügyében. Szőcs ugyanis egy, az [origo]-nak adott interjújában tavaly nyáron felsorolta, kik és mennyi pénzt kaphatnak, majd ősszel a minisztérium olyan listát hozott nyilvánosságra, amelyről több produkció is hiányzott. Az államtitkár korábban beharangozta egy budapesti nemzetközi filmfesztivál megrendezését is, de később kiderült, hogy erre nincs pénz (Szőccsel tavaly augusztusban hosszabb interjút készített az [origo] Kultúra rovata, amelyet itt olvashat).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szőcs Géza a halottaskocsi bakján egy korábbi filmforgatáson

Egyelőre bizonytalan a budapesti Hősök tere és a Városliget környékére tervezett, nagyszabású múzeumi negyed megvalósulása is. Szőcs különvéleményt fogalmazott meg a budapesti Kossuth téren álló József Attila-szobor ügyében is, szerinte nem lenne szabad elmozdítani a szobrot. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Szőcs azt írta: mindig az általa helyesnek vélt ügyeket támogatta, nyilvános megszólalásaiban "szabadon gondolkodó énjének" adott hangot. "Ha úgy láttam, hogy ki kell állnom megvádolt filozófusok mellett, azt tettem. Ha József Attila szobráról véltem úgy, hogy meg kell védenem, azt tettem."

Szőcs felidézte, kiállt a mellett, hogy politikusi tevékenysége miatt ne "radírozzák ki irodalmunkból" Csurka István rendszerváltó írót, de amellett is érvelt, hogy ne váltsák le a Nemzeti Színház igazgatóját, Alföldi Róbertet. Ugyanakkor kiállt a mellett is, hogy Nyirő József erdélyi írót megilleti a végtisztesség. "Bárhogy is, azt, hogy az egymás torkát elvágni kész szekértáborok nem ugrottak egymásnak, saját szerepemnek is tulajdonítom. Ez nem sok, de nem is kevés" - írta saját szerepéről Szőcs Géza.

Orbánék jó barátja

Az államtitkári tisztség betöltése előtt elsősorban költőként ismert, kolozsvári származású Szőcs Géza a kilencvenes évek elején a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben politizált. A párt több vezető politikusával is konfliktusa volt, és ezek eredményeként távozott az RMDSZ-ből, de később is a politika közelében maradt (Szőcs Géza portréját ide kattintva olvashatja el).

Szőcs több ismerőse korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy a költő már a kilencvenes évek eleje óta baráti kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral. A Fidesz-elnök családja sokszor vendégeskedett Szőcsnél, ha Erdélybe utaztak, és a költő is gyakran megfordult a politikus otthonában. Szőcs jó viszonyban van Orbán feleségével, Lévai Anikóval is, akinek A konyhaablakból című szakácskönyvéhez a költő írt előszót.

A 2010 áprilisi országgyűlési választások után Szőcs volt az egyetlen, kormányzati posztra jelölt politikus, aki nyíltan bírálta a tervezett kormányzati struktúrát. Kifogásolta például azt, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteket felügyelő Balassi Intézetet a Navracsics Tibor által vezetett közigazgatási tárcához helyezzék át. Nem tetszett neki az sem, hogy a filmgyártás felügyeletét sem az ő államtitkársága alá helyezték, hanem Andy Vajnára bízták. Mindez azt jelentette, hogy Szőcs két fontos kulturális területtől is elesett, és így részben súlytalanná vált.