Répássy szerint elégedett a magyar törvényekkel a Velencei Bizottság

Vágólapra másolva!
Összességében demokratikusnak és a jogállamiságot szolgálónak találta a Velencei Bizottság az általa most vizsgált magyar törvényeket, azaz a választójogi, a nemzetiségek jogairól és az ügyészségről szóló jogszabályokat - nyilatkozta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a testület pénteki plenáris ülése után az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A tanácskozáson a magyar kormány álláspontját képviselő politikus azt mondta, a bizottságnak az említett törvényekről most elfogadott véleménye alapján biztosan nem megalapozott egy monitoringeljárás megindítása Magyarországgal szemben, mert a vizsgált jogszabályok nem szenvednek olyan hiányosságban, amely miatt az Európa Tanácsnak fel kellene lépnie Magyarországon a demokrácia és a jogállamiság érdekében.

Répássy Róbert közölte, hogy a pénteken elfogadott vélemények a három törvényről nagymértékben egyeznek a kormány álláspontjával. A bizottság véleménye szombat reggel még nem volt elérhető a testület hivatalos honlapján.

Répássy szerint az ügyészségre vonatkozó szabályok közül a legfőbb ügyész mandátumának meghosszabbításával, illetve a legfőbb ügyésznek az illetékestől eltérő bíróságon való vádemelési jogával kapcsolatban fogalmazódott meg kritika. A magyar kormány azzal érvelt, hogy utóbbira az alaptörvény átmeneti rendelkezései addig adnak lehetőséget, amíg erre az ügyek ésszerű időn belül való intézése okot ad.

A mandátumhosszabbítás kapcsán pedig azt képviselték: a magyar közjog a 12 éves megbízatást is ismeri. Ugyanakkor jelezte, a magyar kormány kész annak megfontolására, hogy a mandátumhosszabbítás - eredménytelen utódválasztás esetén - legfeljebb 3 évre szóljon. Megjegyezte, hogy felvetődhet megoldásként a határozatlan idejű megbízatás is, de ehhez alkotmányt kellene módosítani.

A választójogi törvény kapcsán az államtitkár tájékoztatása szerint szinte minden változást - a parlamenti létszámcsökkentést, az egyfordulós választásra való áttérést, a nemzetiségek képviseletének megoldását - pozitívan fogadott a testület. A Velencei Bizottság ugyanakkor arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy az ellenzékkel együttműködve alkossa meg a választási eljárási törvényt ősszel, és kérte azt is, hogy a bizottság véleményében megfogalmazott ajánlásokat vegye majd figyelembe ennek a jogszabálynak a megalkotásakor - mondta Répássy Róbert, jelezve egyúttal, hogy erre ígéretet tett a magyar kormány nevében.

Az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvényt koherensnek, jól kodifikáltnak tartja a bizottság, üdvözölte többek között az actio popularis megszüntetését, illetve azt, hogy az alapvető jogok biztosa - képviselve a hozzá forduló állampolgárokat - kérhet utólagos normakontrollt az Ab-től - állította Répássy Róbert. (Az actio popularis azt jelenti, hogy bárki, érintettség és konkrét ügy nélkül, kezdeményezheti egy törvény alkotmányosságának a vizsgálatát.)

Az államtitkár elmondta, több megfontolandó, illetve befogadandó észrevétellel is találkoztak a Velencei Bizottság részéről, ezeket a soron következő törvénymódosításoknál figyelembe fogják venni, soron kívüli jogalkotási feladatok azonban az érintett törvények kapcsán nem állnak a kabinet előtt.