Újra nekifut a parlament az Áder által visszadobott törvényeknek

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfői ülésén dönthet egyebek mellett a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzítheti az egészségügyi dolgozók béremelését. Szigorodhatnak a kereskedők árazási gyakorlatának szabályai, és nagyobb szavunk lehet az IMF-ben.
Vágólapra másolva!

A délután egy órakor kezdődő parlamenti ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teheti le képviselői esküjét, aki az Európai Parlamentbe - Áder János köztársasági elnök megürült helyére - távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

Az interpellációk után a képviselők dönthetnek arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyeket Áder János június 5-én küldött vissza megfontolásra. Az államfő - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Áder János szerint a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályban pedig koherenciazavar van.

Az Országgyűlés ugyancsak ma szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, és leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, a biztonságról pedig a gyártó köteles gondoskodni. Emellett módosíthatják a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló jogszabályt is, amivel megjelenne például a diszkriminatív árazás tilalma, valamint pontosítanák a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket is.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is. Várhatóan kihirdethetik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

A határozathozatalok után még a ma esti órákban napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra. A törvényjavaslat egyik beterjesztője az NKA elnöki tisztét eddig betöltő L. Simon László, a kultúráért felelős államtitkári poszt várományosa, aki az újonnan létrehozandó alelnöki posztot fogja betölteni az NKA-nál.