Rendőrök vinnék iskolába a lógós gyerekeket

Vágólapra másolva!
Gyors megoldást szeretne a jegybank ügyében Rogán Antal, aki szerint akár már a jövő héten elfogadhatják a törvénymódosítást. Ennek újbóli benyújtására a frakcióvezető szerint azért van szükség, mert fennáll a veszélye, hogy a köztársasági elnök visszadobja az agyontoldozott törvényt. A Fidesz támogatta Pintér Sándor ötletét, hogy rendőrök vigyék iskolába a lógós diákokat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció támogatta Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezését, hogy a fiatalkorúak védelmében bővítsék a rendőrök jogköreit - mondta hétfőn Rogán Antal frakcióvezető. A képviselőcsoport hétfői ülésén úgy döntött, javasolni fogja a kormánynak, hogy módosítsák a rendőrségi törvényt, így a rendőröknek joguk legyen megkérdezni a 14 évnél fiatalabb, tanítási időben az utcán talált gyerekeket, hogy igazoltan vannak-e távol, és visszakísérhessék őket az iskolába, ha nem tudnak ilyen igazolást felmutatni.

Rogán Antal szerint a frakcióülésen idő hiányában nem esett szó a rendőröket is érintő, Vizoviczki-ügyként ismertté vált nyomozásról, de egy későbbi időpontban mindenképpen visszatérnek rá. Ez azonban biztosan nem a jövő héten lesz, mert akkor a 2013-as költségvetéssel foglalkozik majd a kormánypárti képviselőcsoport. A büdzsé sarokszámait a kormány tervei szerint már a nyáron elfogadná a parlament.

A frakcióvezető szerint a hétfői ülésen nem volt napirenden a jegybanktörvény ügye, de ő maga a hétvégén többször is egyeztetett Varga Mihállyal, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterrel, és a képviselők is támogatták, hogy a kormány visszavonja a korábban benyújtott törvénymódosítást (ezt nem sokkal később meg is szavazta az Országgyűlés).

Rogán nem tudta megmondani, hogy a kormány mikor nyújtja be az új törvényjavaslatot, de szerinte azt a jövő héten akár el is fogadhatják. Rogán ezért már egyeztetett az ellenzéki frakciókkal, hogy támogassák a házszabálytól eltérést (ehhez négyötödös többség szükséges, amivel a Fidesz és a KDNP nem rendelkezik). Az új törvény szerinte egy ponton változik az eredetihez képest: kimondanák, hogy a monetáris tanács érdemi döntéseket hozhat, de azok végrehajtását nem vonhatja magához.

Az [origo] kérdésére, hogy miért kell visszavonni és újra benyújtani a törvényt, Rogán azt mondta: formai okokból van erre szükség, hiszen az eredeti javaslatban a jegybanktörvény érintett része nem volt megnyitva, így azt nem lehet úgynevezett zárószavazás előtti módosítóval átírni. A frakcióvezető szerint olyan megoldást akarnak, amellyel szemben nem vetődnek fel formai aggályok, amivel arra utalt, hogy Áder János köztársasági elnök már három törvényt is visszaküldött eljárási hibák miatt.

Rogán azt mondta: a gazdasági bizottság elnökeként ő maga, illetve Orbán Viktor miniszterelnök is levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben garanciát vállaltak arra, hogy Simor András MNB-elnök mandátumának lejártáig nem neveznek ki új alelnököt a jegybank élére, illetve nem választanak két új tagot a monetáris tanácsba. Erre azért lehet szükség, mert a jegybank függetlenségének garantálása fontos feltétele az IMF-hiteltárgyalások megindulásának.

Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár esetleges kizárást firtató kérdésre Rogán azt mondta: "vannak tények, és vannak vélemények", de hivatalosan senki nem kérdőjelezte meg Ángyán frakciótagságát. Ángyán kizárását Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár vetette fel, mivel a korábbi államtitkár az utóbbi időben nyíltan bírálta a kormányt az állami földek bérbeadására kiírt pályázatok miatt.