Vágólapra másolva!
Bár az Eurogroup elnöke szerint nem tárgyalják újra a Görögországnak adott mentőcsomag feltételeit, egy görög tisztviselő szerint azonban a megváltozott körülmények miatt erre sor fog kerülni.
Vágólapra másolva!

"Bárki, aki azt mondja, hogy nem kell és nem lehet újratárgyalni (a feltételeket), tévedésben él" - mondta kedden egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú európai uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

Hozzátette, nem titok, sőt teljesen logikus, hogy a működőképes, a szükséges intézkedések meghozatalára képes kormányzat nélkül eltelt idő miatt komoly késések voltak (a program végrehajtásában)". A tisztviselő azt is elmondta, hogy a feltételek elkerülhetetlen felülvizsgálatának ellenére a program alapvető céljai - így az adósság fenntarthatóságának biztosítása és a reformintézkedések bevezetése - továbbra is a megállapodás részei maradnának.

Ezzel párhuzamosan Jean-Clause Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke kedden megerősítette, hogy a hitelmegállapodás alapvető feltételeinek újratárgyalása kizárt, de kisebb változtatásokra, így például a megkövetelt takarékossági intézkedések időhatárának kitolására sor kerülhet. "A gazdasági helyzet megváltozott, az adóbevételek megváltoztak, a feltételek végrehajtásának üteme megváltozott, a privatizáció üteme megváltozott - ha nem változtatunk a (feltételeken), nem fog működni (a program)" - mondta a Reuters által idézett EU-s tisztviselő.