Aggasztja a magyarországi antiszemitizmus az amerikai külügyet

Vágólapra másolva!
Elismerik azonban, hogy a kormány és a civil társadalom jól reagált az incidensekre.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban hívta fel a figyelmet Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus megfigyelésével foglalkozó különmegbízottja arra, hogy az utóbbi időben aggasztó mértékben növekedtek a különböző magyar személyekhez kötődő antiszemita cselekmények és megnyilatkozások. Megállapította, hogy a magyar kormány és a civil társadalom is megfelelően reagált, és elítélte az incidenseket.

Rosenthal a legújabb magyarországi fejleményekről foglalt állást a budapesti amerikai nagykövetség honlapján szerdán közzétett nyilatkozatában. Megemlítette a 90 éves nyugalmazott rabbit ért verbális támadást, több holokauszt-emlékmű és egy zsidó temető meggyalázását, valamint a "szélsőjobboldali Jobbik" ismétlődő antiszemita nyilatkozatait. "Aggódunk a fenti incidenseknek a jövőre gyakorolt hatását illetően, és továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket" - írja az amerikai különmegbízott, aki 2009 óta tölti be a posztját.

A továbbiakban megállapítja, hogy a magyar kormány és a civil társadalom pozitív módon reagált az incidensekre. Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és a kormány több illetékese nemrég erőteljes hangú nyilatkozatban ítélte el az antiszemita bűncselekményeket, támogatásáról biztosítva a magyarországi zsidó közösséget. Az ellenzéki pártok többsége, valamint a nagy egyházak vezetői szintén elítélték a történteket, és támogatják a zsidó közösséget. "Üdvözlöm és bátorítom az ilyen megnyilvánulásokat, egyben remélem, hogy a magyar hatóságok mielőbb felkutatják és megtalálják a legutóbbi bűntettek elkövetőit, és felelősségre vonják őket" - írja Rosenthal.

Ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a magyar vezetők pozitív lépéseire nem légüres térben került sor. "A magyar múlt olyan alakjainak közelmúltbeli rehabilitálása, akiknek személyén foltot ejtett a fasizmushoz és az antiszemitizmushoz nyújtott támogatásuk, elősegíti a szélsőséges eszmék elfogadását, ebben a légkörben a rasszizmus, az antiszemitizmus és az intolerancia más megnyilvánulási formái megerősödhetnek. Remélem, hogy Magyarország vezetői figyelembe veszik ezt, amikor továbbra is fellépnek hazájukban az antiszemitizmus és a szélsőséges eszmék erősödése ellen. Az intolerancia elleni harcban a magyar kormánynak ma lehetősége és egyben kötelessége, hogy nemzeti párbeszéd keretében biztosítsa a fenti történelmi alakok átfogó és őszinte értékelését" - fejeződik be a különmegbízott nyilatkozata.