Áder: Nem leszek bezzegember

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök nem Orbán Viktorral szemben határozza meg magát, úgy találja, hogy az Európai Unióban nincs magyarkérdés, és fontosnak tartja a zöld államfő szerepkörének felvállalását is. Nagyinterjú Áder Jánossal a Heti Válaszban.
Vágólapra másolva!

"A bezzegemberek életútja kudarccal szokott végződni, én pedig nem hiszem, hogy bezzegembernek születtem volna" - válaszolta Áder János a Heti Válasznak arra a felvetésre, hogy minden adott, hogy Orbán Viktorhoz képest bezzegemberré váljon, hiszen karakánságáért egyaránt dicsérik jobbról és balról, miközben a népszerűségi listák élére ugrott. Az államfő szerint ugyanakkor "a nemzetközi térben megkönnyíti a magyar érdekek érvényesítését", ha van eszmecsere Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és közte.

Áder János szerint "badarságot gondol vagy tévedésben van, aki úgy gondolja - vagy azt igyekszik elhitetni -, hogy más kérdés nincs is az unió napirendjén, mint hogy mi történik Magyarországon. Semmiféle karanténról nem beszélhetünk. Vitás kérdések vannak. A számuk nem több és nem is kevesebb, mint az EU-országok átlaga. Nincs például olyan tagállam, amely ellen ne volna kötelességszegési eljárás. Az európai szervezetek és a tagállamok közti viták pedig ugyanúgy a demokratikus működés részei, mint a pártok közötti ütközetek a nemzeti parlamentekben. Úgy vélem, minden magyarnak, köztük minden politikusnak - kormányzatnak és ellenzéknek - megvan a maga, rész szerinti felelőssége abban, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról, illetve hogy mások milyen képet alakítanak ki rólunk."

Az államfő a jövő héten találkozik José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel, és nem protokolleseményre számít, "ennél mozgalmasabb időket élünk". "A kohéziós alapok kérdését mindenképpen szóba akarom hozni, mert megítélésem szerint az eddigi szempontokat ki kell egészíteni az elhúzódó válság kezelésének témájával" - mondta.

Áder János jelenleg a riói ENSZ-konferencián képviseli Magyarországot, így az interjú nagy részében zöld kérdésekről beszélt, ezen belül is elsősorban a vízkészletek megőrzésének fontosságáról. "Az Európai Unió vízkészletirányelve világosan fogalmaz: a víz nem szokásos kereskedelmi termék, hanem örökség, amit annak megfelelően óvni, védeni és kezelni kell. Nem hiszem, hogy mélyreható szövegelemzés kellene e mondat jelentésének megfejtéséhez" - mondta erről, áttételesen jelezve, hogy adott esetben késznek kell lenni szembemenni a globális vízközműbiznisz óriás szereplőivel és a palackozottvíz-ipart uraló multinacionális vállalatokkal.