A szarvasok bírják a bulizást

Vágólapra másolva!
A madarak nem akarnak már idén költeni, a csertölgyet pedig amúgy is kivágnák - derült ki a soproni VOLT Fesztiválnak helyet adó kempingben. Pedig a környezetvédelmi hatóság pont ezek védelmében nem adott engedélyt a fesztiválnak. A hatóság egyelőre lapít, de úgy tűnik, egyedül maradnak: a polgármester és a helyiek is kiállnak a VOLT mellett.
Vágólapra másolva!

"Nonszensz ez az egész. A környezetvédőket kellene lefújni valami zöld sprével! Egyáltalán nem zavarja az állatokat a zene, hadd fesztiválozzanak szegény fiatalok, a madarak meg ha az elmúlt 19 évben nem szálltak el, most se fognak" - kommentálta egy idősebb férfi az [origo]-nak Sopronban azt, hogy a környezetvédelmi hatóság kedd reggel bejelentette: nem adott engedélyt a VOLT fesztivál megrendezésére. Az idősödő férfi jól ismeri a helyzetet, mert a VOLT-nak tíz éve otthon adó kemping bejáratától kétszáz méterre él egy társasházban, évek óta szemtanúja annak, mi történik a környéken a fesztivál ideje alatt.

Fotó: Mudra László [origo]

A környezetvédelmi hatóság a kemping területén élő állatok védelme érdekében nem adott engedélyt a soproni rendezvény megrendezésére. Az engedélyre azért van szükség, mert a fesztivál területe a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik". Az évek óta ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe".

A határozatban hozzáteszik: a résztvevők biztonsága érdekében el kellene távolítani egy csertölgyet, és a kemping területén lévő fák száraz ágait, illetve elvégezni a menekülési és közlekedési útvonalakon fejlődő vörösgyűrűs som-, fagyal- és vadrózsabokrok nyírását is.

A szarvasok megoldották, a csertölgyért nem kár

"Baromság" - kommentálta a határozatot a fesztivál területének közelében kedden egy erdész az [origo]-nak. Az erdész szerint olyan szárazság van, hogy a madarak élelmet is alig találnak maguknak, nemhogy újra fészket rakjanak a pótköltéshez. Az erdész szerint nem igaz az sem, hogy a fesztivál miatt kellene kivágni egy csertölgyet. A fa valóban ott áll a kemping területén, meg is mutatta tudósítóinknak, de szerinte az már tavaly is halódott, az éves ellenőrzésnél meg is jelölték, hogy ki kell vágni.

Fotó: Mudra László [origo]

Az erdész szerint az sem valószínű, hogy a fesztivál zavarja a környéken élő állatokat. Azt mesélte, hogy tavaly a környéken élő két szarvasra GPS-t szereltek a fesztivál idejére, direkt azért, hogy követni tudják a mozgásukat. Az erdész szerint "nem volt semmi para", az állatok a fesztivál idejére két kilométerrel beljebb húzódtak az erdőben, és amikor vége volt a bulinak, visszatértek a megszokott helyükre.

A kemping területe az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó vadőrök szerint hat helyrajzi számon van, ebből csak kettő a védett terület, a többi Natura 2000-es védelem alatt áll. "Tiszta vicc, hogy minden évben, amikor elkezdődik a fesztivál, jönnek a környezetvédők, leveszik a tájvédelmi területet jelző táblákat, és amikor vége, visszateszik" - mondták. Szerintük "úgyis mindent a politika dönt el, a politikának pedig fontos a fesztivál".

Egy másik, neve elhallgatását kérő szakértő szerint a fesztivál területe eleve zavart élőhelynek számít. Valójában egy fás legelő, amelyen ma is legeltetnek birkákat. A legelő egyik pereme egy kempinggel érintkezik, egy része cserjés-bokros - itt madarak költenek -, majd az erdő felé közeledve parkerdő jellegűvé válik. Közvetlen zavaró hatás körülbelül 50 hektáron érinthet állatokat, de máskor sem nyugodt ez a terület: szerveznek más rendezvényeket is, illetve a parkerdő-jelleg miatt sok a kutyasétáltató, sportoló ember.

A polgármester szurkol

A város polgármestere kedden ki is állt a fesztivál mellett. Mivel a VOLT nemcsak soproni és országos, hanem nemzetközi rendezvény, ezért a soproni önkormányzat elkötelezett támogatója a fesztiválnak - mondta az [origo] kérdésére az önkormányzat sajtófőnöke. "Ezért szurkolunk, hogy megnyithasson a fesztivál" - mondta Kuslics Balázs még kora délután az [origo]-nak. A sajtófőnök elmondta, hogy a soproni önkormányzat az illetékességébe tartozó összes engedélyt megadta, de vannak olyanok is, amelyeket más hatóságok jogosultak kiadni. "A Natura 2000-es területek környezetvédelmileg kiemeltek, ezért ezeken a területeken nemcsak a fesztiválok, de más gazdasági ügyek esetében is bonyolultabb az engedélyezés" - mondta a sajtófőnök. "A soproni önkormányzat annak örülne, ha minden akadály elhárulna és az eredeti tervek szerint meg lehetne tartani a fesztivált" - mondta Kuslics Balázs.

A sajtófőnök később, miután Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön egyeztetett Széles Sándor megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében, már azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem lesz akadálya annak, hogy idén is az eredeti terveknek megfelelően tartsák meg a VOLT Fesztivált. "Miután a fesztivál által érintett terület természetvédelmi státusza a korábbi évekhez képest nem változott, örülünk annak, hogy ezúttal is minden akadály elhárulhat a VOLT Fesztivál megrendezése elől" - mondta Kuslics Balázs, hozzátéve: az önkormányzat az eddigi gyakorlatnak megfelelően napi szinten tovább egyeztet a szervezőkkel a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.

Nem bánja a fesztiválozó vendégeket a kemping közelében lakók többsége sem. Egy 17-18 év körüli fiú azt mondta, ő elfogult, mert szokott járni a fesztiválra, de a szüleit sem szokta zavarni. Azt mesélte, hogy az év többi részében is rendszeresen jár kutyát sétáltatni a fesztivál területére, gyerekkorában is gyakran jártak oda, de csak néhány őzet szokott látni estefele, szerinte az állatok többsége az erdős részen lakik, nem a kemping közelében.

Magukat sajnálják, nem a madarakat

"Mit figyelem én a madarakat? Bent vagyok egész nap a házban, ki se jövök az udvarra, annyi a házimunka, most jöttem fel a mosókonyhából" - válaszolta egy középkorú nő, amikor megkérdeztük tőle, mennyire tartja reális problémának, hogy a fesztivál zavarja a környéken lakó állatokat. A nő elmesélte, hogy a fesztiválózók a házukkal szembeni kis fás részre is le szokták verni a sátrukat, sőt, egyszer hozzá is bekéretőzött egy csapat fiatal, és megkérték, rakja be a hűtőbe azt a tortát, amit az egyik haverjuk szülinapjára vettek. "Hát beengedtem őket, mit csináljak, segítek, ahol tudok" - mondta.

Fotó: Mudra László [origo]

A középkorú nő azt mondta, egyszer kíváncsiságból még ő is elment a fesztiválra a nulladik napon. "Bementem, megnéztem a megasztárosokat, 11-re itthon voltunk a húgommal, nekem ennyi elég volt" - mondta. Szerinte az elmúlt években sokat javult a helyzet, mert a város sok korábbi problémára megoldást talált, bár szerinte az öreg nénik még mindig azon sopánkodnak a buszon, hogy hamarosan kezdődik a fesztivál.

"Nem a madarakat kellene sajnálni, hanem minket" - mondta egy harmincas évei elején járó, a kemping közelében élő férfi, aki az egyetlen volt, aki panaszkodott a fesztiválra. Megérti, hogy ez fontos a városnak, csak azt nem érti, miért nem oldják meg, hogy ne az ő házuk előtt vonuljanak a fesztiválozók és ne oda parkoljanak - mondta, és hozzátette, még soha nem dobtak be neki ingyenjegyet, pedig a kellemetlenségekért cserébe elvárná.

Lapít a hivatal

A fesztivál területén már javában építik a színpadokat. Az egyik ott dolgozó munkás az [origo]-nak azt mondta, négy éve dolgozik a fesztiválon, de még soha nem látott a közelben állatokat, legfeljebb madarakat. Szerinte a természetvédelmisek, vadőrök sem gyakran tűnnek fel, bár kedden többen azt mondták a fesztivál közelében, hogy néha feltűnik a nagy zöld autójuk, de elég rendszertelenül.

Fotó: Mudra László [origo]

Munkatársaink kedden hiába próbálták szóra bírni a fesztivált tiltó határozatot kiadó hatóságot. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen az [origo]-nak azt mondták, hogy csak az igazgató kompetens nyilatkozni a kérdésben, ő pedig házon kívül van. Kérdésünkre, hogy mikor telefonáljunk vissza, azt válaszolták, nem tudják, hogy egyáltalán bemegy-e ma még a felügyelőséghez, és később is hiába telefonáltunk, elutasítottak minket. Németh Zoltánt, a felügyelőség korábbi vezetőjét június elején váltották le az igazgatói posztról.

"Bizakodóak vagyunk, néhány nap még hátra van a fesztivál kezdetéig, egyeztetéseket kezdeményeztünk a hivatal vezetőjével. 2011-ben már közel jártunk ahhoz, hogy három évre kapjunk engedélyt a hivataltól, hiszen a szabályok betartása szerint működtünk. Ez csak azért nem valósult meg, mert egy esetleges új faj megjelenésére gondolva a hivatal évenkénti döntést lehetőségét tartotta fenn, bár szinte kizártnak tartották akkor, hogy ez a veszély fennállhat" - monda kedden az [origo]-nak Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál szervezője. A fesztivál előkészületei javában zajlanak, épülnek a színpadok. "Kizártnak tartjuk annak lehetőségét, hogy a fesztivál elmaradjon" - tette hozzá a szervező.

Az elmúlt 3-4 évben ugyanettől a hatóságtól kellett engedélyt kérniük, és eddig minden évben meg is kapták azt. A szervező szerint a legfurcsább az egészben, hogy egyrészt tavalyhoz képest semmiben sem változott a fesztivál tervezett helyszíne, a színpadok elrendezése, másrészt pedig az, hogy a szerdán született hatósági döntésről nem a fesztivál szervezőit értesítették először, a sajtó előbb tudott az elutasító határozatról.