Nem lesz Munkásőr utca és Lenin Kft.

Vágólapra másolva!
Egy kormánypárti törvényjavaslat megváltoztatná a kommunista rendszerre utaló utcaneveket, és megtiltaná azt is, hogy cégek vagy sajtótermékek ilyen neveket viseljenek. A javaslat szerint a lakosság számára úgy tennék költségkímélővé a változást, hogy a szükséges okmánycseréket illetékmentesen lehetne megoldani.
Vágólapra másolva!

Kilenc kormánypárti képviselő egy pénteken benyújtott törvényjavaslatban megtiltaná, hogy sajtótermékek, civil szervezetek, cégek és utcák, illetve egyéb közterületek a kommunista diktatúrákhoz, illetve a Tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét viseljék.

"Az önkényuralmi politikai gyakorlattal történő teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg. Ezzel eleget teszünk annak a társadalmi elvárásnak, hogy utcáink, intézményeink, szervezeteink csak olyan elnevezést viseljenek, amely méltó a demokratikus jogállam eszméihez" - áll a javaslat indoklásában.

A törvény benyújtói utalnak arra, hogy korábban több próbálkozás is volt a közterületek nevének megváltoztatására, de ezek elbuktak azon az érvelésen, hogy túl sokba kerülne a lakosság számára. A törvényjavaslat indoklásában ezért szerepel, hogy "a közterületek neveinek költségtakarékos megváltoztatása érdekében a törvényjavaslat kimondja az állami vagy önkormányzati döntés alapján történő utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, tehát például személyi igazolvány, vállalkozó igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére vonatkozó hatósági eljárások általános illetékmentességét".

A javaslat fel is sorol számos olyan utcanevet, amelyet a benyújtók szerint meg kellene változtatni. Megváltoztatnák például a Lenin, a Munkásőr vagy éppen a Vörös Hadsereg utcaneveket. A kilenc benyújtó között van két KDNP-s képviselő, az egyik fideszes aláíró pedig Wittner Mária, az 1956-os forradalom egyik résztvevője.