Vágólapra másolva!
Egész héten ülésezik a parlament, hiszen megkezdődik a jövő évi költségvetés vitája. Előtte azonban még a képviselők elfogadják az új büntető törvénykönyvet, másodszor is nekiveselkednek a jegybanktörvény módosításának, és kijavítják azokat a hibákat, amelyeket Áder János szúrt ki két korábban elfogadott jogszabályban.
Vágólapra másolva!

Maratoni ülést kezd hétfőn a parlament, amely a szokásostól eltérően hétfőtől péntekig mindennap ülésezik. A rendkívüli menetrend legfőbb oka, hogy a kormány még júliusban el akarja fogadtatni a jövő évi költségvetés sarokszámait: a képviselők ezért szerdán, csütörtökön és pénteken is a büdzséről vitatkoznak majd, összesen 30 órán át (a 2013-as költségvetésről szóló cikkeinket itt olvashatja).

Jelenleg már a nyári rendkívüli ülésszak van folyamatban. Ez az időszak annyiban különleges, hogy csak azokat a törvényjavaslatokat lehet tárgyalni, amelyeket a kormány kér. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter már korábban benyújtott egy 19 pontból álló listát a házelnöknek, de emellett hétfőn például még napirendre veszik a babakötvények államhoz vonásáról szóló javaslatot, amelyet csak az után nyújtottak be a parlamentnek, hogy elkészült a napirendi javaslat.

Hétfőn a legfontosabb döntést az újonnan benyújtott jegybanktörvénnyel kapcsolatban kell meghozniuk a képviselőknek. Mivel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hiteltárgyalások megkezdéséhez sürgősen szükség lenne a törvénymódosításra, a kormány azt kérte, hogy a házszabálytól eltérve hétfőn tartsák az általános, kedden pedig a részletes vitát, amiben minden frakciónak csak 30 percnyi felszólalási ideje lenne.

Ahhoz, hogy a házszabálytól eltérhessenek, a képviselők négyötödének hozzájárulása szükséges, vagyis a kormánypártok rászorulnak az ellenzék legalább egy részének támogatására. Az MSZP és az LMP frakció már jelezte, hogy támogatják a házszabálytól való eltérést, így az ez elől elzárkózó Jobbik nélkül is összejöhet a négyötöd. A gyorsított eljárás esetén az Országgyűlés a jövő hétfőn fogadhatja el a jogszabályt.

Hétfőn a parlament újra elfogadhatja azt a két törvényt, amelyet Áder János köztársasági elnök küldött vissza megfontolásra, mivel azokat a házszabály rendelkezéseit megsértve fogadták el. Az államfő azt kifogásolta, hogy a járásokról szóló törvénybe a szerencsejátékokat szabályozó, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény módosítását tették bele az utolsó pillanatban. Ezeket hétfőn a kormány javaslata alapján törölnék a jogszabályból.

A jogrendszert terhelő, elavult törvények törléséről szóló jogszabályba pedig bekerült a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása is, ami szerint az új szabályokat egy közelebbről meg nem határozott, 2012-ben életbe lépő törvény hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Áder ebben azt kifogásolta, hogy nem világos, melyik törvényre utal a rendelkezés. A hibát egy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal kijavítják.

Hétfőn fogadja el a parlament az új büntető törvénykönyvet (Btk.), amely a jelenlegi, 1978-as kódexet váltja le. Az utolsó pillanatban még végrehajtnak néhány kisebb módosítást, de a kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító a törvény lényeges elemein már nem változtat. A kivétel a rendbontás vétsége, amelyet a javaslat szerint kiterjesztenének azokra is, akik egy sportrendezvényen olyan helyre (például a pályára vagy a másik tábor szektorába) mennek be, ahová nem lenne szabad, vagy veszélyes tárgyakat dobnak be oda.

Kedden a viták napja lesz, az Országgyűlés többek közt megkezdi az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalását. Ez egyebek mellett tovább szigorítja a családi pótlék iskolába járáshoz kötését: ha elfogadják az ombudsman által is bírált tervezetet, a lógós gyerekek szülei végleg elveszítik a támogatást, mert a minisztérium szerint csak így lehet rászorítani a gyerekeket az iskolába járásra (a részletekről korábbi cikkünkben olvashat).