Orbán: Már nem cimborál a rendőrség az alvilággal

Vágólapra másolva!
A rendőrség és az alvilág összefonódásának felszámolásáról beszélt vasárnap Orbán Viktor az új rendőrtisztek avatási ünnepségén a budai várban. Orbán előtt délelőtt 76 tisztet avattak: a kormányfő azt mondta nekik, hogy az új rendőrök szövetségesként számíthatnak a kormányra.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megtisztulásáról és az államot szolgáló rendőrök fontosságáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt Budapesten. A kormányfő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavató ünnepségén, a budai várban mondott beszédet, amelyben kijelentette: vége annak a világnak, amelyben a jog a bűnelkövetők pártját fogta, és amelyben bárki azt hihette, hogy a bűnözők összefonódtak a rendőrséggel.

A kormányfő hozzátette: annak a világnak is vége, amikor a rendőr a jámbor egyszerűség szinonimája volt, és amikor az ország jó karban lévő, 40 évesen nyugdíjba vonuló embereket látott a rendőrökben. "Ma már a becsületesen dolgozó, magasan iskolázott és a végsőkig elkötelezett embereket" láthat a társadalom a rendőrökben - mondta.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy sok még a teendő, messze még az az idő, amikor "ferencjóskásan azt mondhatnánk, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve". Még mindig sokan vannak ugyanis - folytatta -, akik nem érezhetik kellő biztonságban családjukat, vagyonukat, ezért sok és nehéz munkájuk lesz az új rendőröknek. A rendőrök azonban szövetségesként számíthatnak a kormányra - tette hozzá.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Orbán a rendőrök előtt szónokol

Orbán kijelentette: egy ország akkor lehet erős és sikeres, ha megfelelő államberendezkedéshez és gazdasági rendszerhez az állami szolgálatot teljesítők odaadása és becsületessége társul. Bár szerinte két év alatt nagy eredményeket értek el, az tiszavirág-életű lenne, ha a rendőrök nem végeznék el becsülettel a munkájukat. "A legjobb törvény sem ér egy fabatkát sem, ha nincsenek hazaszerető és elkötelezett védelmezői a rendnek" - mondta Orbán Viktor.

A korábbi Rendőrtiszti Főiskola, amely idén január 1-jétől az NKE egyetemi karaként működik tovább, a korábbi hagyományok folytatásaként tartotta tisztavatási ünnepségét a budai várban. A végzett hallgatók a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba, a honvédelmi tárca vezetője és a tábornoki kar jelenlétében tették le a tiszti esküt.

A karon idén 76-an végeztek bűnügyi, gazdaságvédelmi, igazgatás- és határrendészeti szakirányokon, ők a rendőrséghez kerülnek. A többi végzős közül ketten a büntetés-végrehajtáshoz, 11-en az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz mennek, 21-en pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tisztjei lesznek.