Vágólapra másolva!
A 12 éves gyerekek sem élveznek teljes büntetlenséget az új büntető törvénykönyvben, amelyet hétfőn fogad el a parlament. Több új rendelkezés védi a gyerekeket, illetve az idős embereket. A jogos önvédelem lehetőségei tágulnak, de továbbra sem lehet gondolkodás nélkül lelőni a tolvajt. A focihuligánokat végre ki lehet tiltani a stadionokból, az ittas vezetőknek pedig biztosan elveszik a jogosítványát.
Vágólapra másolva!

Hosszú előkészítő szakasz, majd két hónapos parlamenti tárgyalás után hétfőn fogadja el az Országgyűlés az új büntető törvénykönyvet (Btk.), amely a jelenlegi, 1978-ban elfogadott kódexet váltja le. Bár az új törvénykönyv sok tekintetben támaszkodik a régire, számos kisebb, nagyobb változás, helyenként szigorítás található benne. A kódex csak egy év múlva, 2013. július 1-jén lép hatályba, de nem árt már most felkészülni, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat:

Börtön jár a rabló gyerekeknek is
Az új Btk. szakít azzal a hagyománnyal, hogy a 14 év alatti gyerekek nem büntethetők. A jövő nyártól a 12 éves gyerekek is felelősségre vonhatók lesznek, bizonyos bűncselekmények miatt. A kormány eredetileg csak a súlyos, életellenes bűncselekményeket (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés) sorolta volna ide, fideszes képviselők azonban ezt kiterjesztették a rablás, illetve a kifosztás súlyosabb - jelentős értékre, csoportosan vagy bűnszövetségben elkövetett - eseteire is.

Büntethető, aki züllésre vesz rá egy gyereket
Az új kódex ugyanakkor több ponton is tartalmaz olyan változásokat, amelyek a gyerekek védelmét szolgálják: önálló bűncselekmény lesz a gyerekmunka, ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet majd büntetni. Kiskorú veszélyeztetésének számít majd az, ha valaki "züllött életmód folytatására" bír rá vagy próbál meg rábeszélni gyerekeket. "Kóros szenvedélykeltés" néven önálló bűncselekmény lesz, ha egy felnőtt rábír vagy megpróbál rábírni egy gyereket vagy fiatalkorút kábítószer fogyasztására.

Többet adnak a nyugdíjasok kirablásáért
Az új Btk.-ban úgynevezett minősített eset, vagyis súlyosabban büntetendő bűncselekmény lesz, ha az emberölést, testi sértést, rablást, kifosztást, sikkasztást és csalást "a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el".

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A kerítésbe áramot vezetni tilos!
A legnagyobb vita az úgynevezett jogos védelem eseteinek meghatározása körül alakult ki. Bár volt ezzel ellentétes javaslat a kormányoldalról is, a végső változatban végül benne maradt, hogy a "jogtalan támadás megelőzése céljából telepített" eszköz nem lehet alkalmas az élet kioltására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is tilos a kerítésbe vezetni a 220 voltos áramot.

Éjjel lelőhetik a betörőt
Szintén vita volt arról, hogy mikor tekintheti úgy egy megtámadott, hogy az élete van veszélyben. Ennek az a jelentősége, hogy ilyen esetekben minden eszköz megengedhető a védekezéshez, a védekező félnek nem kell például emberölésért felelnie, ha lelövi vagy agyonüti a támadót. A végső változat szerint a személy - tehát nem a vagyontárgy - elleni támadást akkor lehet ilyennek tekinteni, ha azt éjjel, fegyveresen (lőfegyverrel), felfegyverkezve (például bottal) vagy csoportosan követik el. A lakásban rajtakapott betörő is magára vessen, ha éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatol be a lakásba. A kertbe bemászó tolvaj ellen azonban csak akkor lehet minden eszközt bevetni, ha fegyver van nála, vagyis az uborkalopást továbbra sem lehet baltával megtorolni.

Két év jár a drogozásért
Az új Btk. szakít azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a kábítószer-fogyasztók elkerülhetik a büntetést. A törvénykönyv szerint két évig terjedő szabadságvesztés jár azért is, ha valaki "kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart". Csekély mennyiségnek számít például legfeljebb két gramm kokain vagy öt tő cannabis. A fogyasztó akkor kerülheti el a büntetést, ha még az elsőfokú ítélet előtt igazolja, hogy részt vett elvonókúrán vagy más, a kábítószer-használatot kezelő ellátásban. Nem bújhat ki a felelősségre vonás alól viszont az, aki két éven belül már büntetve volt drog miatt, vagy már egyszer élt az elvonó lehetőségével.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az új kotyvalékokért is börtön jár
Az úgynevezett dizájnerdrogok terjedése miatt külön bűncselekmény lett az "új pszichoaktív anyaggal visszaélés". Legfeljebb három év börtönt kaphat, aki ilyen, hivatalosan még kábítószernek sem minősülő anyagot előállít vagy azzal kereskedik. Szintén hároméves büntetést lehet kiszabni arra, aki gyógyszert hamisít, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert az országba behoz vagy azzal kereskedik.

Kitiltással a focihuligánok ellen
Az utolsó pillanatban kerülhet a törvénybe a rendzavarás vétségének az a módosítása, amellyel kifejezetten a futballhuliganizmus ellen kívánnak fellépni. Rendzavarást követne el, aki egy sportrendezvényen olyan helyre (például a pályára vagy a másik tábor szektorába) megy be, ahová nem lenne szabad, vagy veszélyes tárgyakat dob be oda. Szintén a huligánok elleni fellépést szolgálja egy új intézkedés bevezetése: a bíróság akár egyes sportágak versenyeinek látogatásától, akár kifejezetten egy sportlétesítménybe való belépéstől eltilthatja, aki sportrendezvényen követett el bűncselekményt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ugrik az ittas sofőr jogosítványa
Az új Btk. szerint mindenképpen el kell tiltani a járművezetéstől azt, akit ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés miatt ítélnek el. A jogosítvány elvételétől csak "különös méltánylást érdemlő esetben" lehet eltekinteni, például ha valakinek fogyatékos rokonát kell szállítania, és ez másképp nem lenne megoldható. Ittasnak az minősülne, akinek a véralkoholszintje meghaladja a 0,5 ezreléket.

Le lehet dolgozni a kisebb bűnöket
Új intézkedésként bevezeti az új Btk. a jóvátételi munkát, amellyel ki lehet váltani a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntethető bűncselekmény miatt kiszabandó büntetést (ha nem erőszakos bűncselekményről vagy visszaeső elkövetőről van szó). A munkát állami, önkormányzati, egyházi vagy közhasznú civil intézményben (például iskolában, kórházban) kell végezni. Ha az intézmény vezetője aláírásával igazolja, hogy az elkövető elvégezte a munkát, büntethetősége megszűnik.