Ítélet várható a West-Balkán-perben

Vágólapra másolva!
Szerdán ítéletet hozhatnak a tavaly januári, három halálos áldozattal járó West-Balkán-tragédia miatt indult perben. Az ügyészség fogházat kért a szerintük a szabályokat hanyagul megszegő négy vádlottra, a hely egyik tulajdonosára, a rendezvény szervezőire, illetve a biztonsági őrök vezetőjére. A vádlottak hárítják a felelősséget, védőik felmentésüket kérték.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szerdán hoznak ítéletet a West-Balkán szórakozóhelyen három halálos áldozattal járó tömegpánik miatt indult perben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség négy embert vádol halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel. A vád szerint az érintettek bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték a rájuk vonatkozó szabályokat, és ezzel előidézték a tragédiát.

Sz. Győzőre, a West-Balkán egyik tulajdonosára és ügyvezetőjére, valamint K. Tamásra és Cs. Józsefre, a Noise Night Life szervezőire, illetve H. Istvánra, a West-Balkán biztonsági őreinek főnökére fogházbüntetés kiszabását kérték.

Tavaly január 15-én három fiatal lány halt meg a budapesti Nyugati téren, a Skála Metró épületében lévő - azóta bezárt - szórakozóhelyen. A klubba a Noise Night Life elnevezésű, elektronikus zenét játszó DJ-ket felvonultató rendezvényt hirdették meg. Az érdeklődés akkora volt, hogy este tízre háromezer ember zsúfolódott be a mulatóba, ahol a szintek között egyetlen lépcsőn lehetett közlekedni. Ezen a lépcsőn történt a tragédia: az áldozatok a tolongásban elestek, és a tömeg nyomásától megfulladtak.

A tárgyalás során kiderült, a vádlottak egyike sem vállalja magára, hogy ő szervezte volna a bulit, amin a tragédia történt, ügyvédeik felmentést kértek a bíróságtól. A négy vádlott mindegyike azt állította: csak részfeladatokat látott el, a felelősség másoké. Sz. Győző szerinte csak a helyet adta bérbe, K. Tamás csak a fellépő zenészekért felelt, Cs. József pedig kizárólag a vendéglátást vállalta magára. Sz. Győző emellett azt is állította: a szervezők becsapták, jóval kisebb létszámról beszéltek neki, mint amekkorára számítani lehetett.

A perben az is felmerült, hogy a négyszintes szórakozóhely egyáltalán alkalmas volt-e arra, hogy ott tömegrendezvényeket tartsanak. A tragédia után a szakértők lesújtó képet festettek a West-Balkánról, amelynek nem volt használatbavételi engedélye sem. Az egyik tulajdonos, az építész végzettségű A. Gábor - akit a rendőrség meggyanúsított, de az ügyészség nem emelt vádat ellene - viszont azt mondta: semmi nem veszélyeztette a vendégeket, csak túl sok embert akartak túl rövid idő alatt beengedni.

A két gimnazista korú áldozat családját képviselő ügyvéd, Bálint Zoltán korábban azt mondta: szerinte több felelős is hiányzott a vádlottak padjáról. Nem vizsgálták például a hely szabálytalan működését a figyelmeztetések ellenére is elnéző önkormányzat felelősségét. Előbb a tűzoltóság, majd a polgármesteri hivatal építési osztálya is felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy a West-Balkán nincs kész, mégsem tiltották be a működését. Az ügyvéd kezdeményezésére elindult egy második nyomozás is, de ez egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.