Estig vitáznak a költségvetés sarokszámairól

Vágólapra másolva!
12 órán át folytatódik a jövő évi költségvetés szerdán reggel megkezdődött vitája csütörtökön a parlamentben. Szerdán a miniszteri expozé után a frakciók vezérszónokai is felszólaltak, csütörtökön a képviselők következnek. Orbán rendhagyó módon még a nyári szünet előtt elfogadtatná a jövő évi költségvetés sarokszámait.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés csütörtöki ülésén tizenkét óra áll a képviselők rendelkezésére a jövő évi költségvetés megvitatására, a kormánypárti és ellenzéki képviselők fele-fele arányban részesülnek az időkeretből. A 2013-as büdzsé összesen harmincórás általános vitája szerdán reggel kezdődött a miniszteri expozéval, a számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének, valamint a frakciók vezérszónokainak felszólalásaival.

Matolcsy György a felvezetőjében azt mondta, a jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít. Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, és egyúttal 100 ezer új munkahelyet hoz létre. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az idei mintegy 1400-1600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi-terv mögé.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka szerint azonban a 2013-as büdzsében tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el.

Péntek délután fogadhatják el

A Jobbik az ország megnyomorításának költségvetéseként értékelte a jövő évi büdzsét, amely Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a kormány torz gazdaság- és társadalompolitikájának lenyomata; míg az LMP úgy gondolja, ismét egy megszorító költségvetése lesz az országnak, az irreális kormányzati tervek pedig Vágó Gábor szerint több százmillió forintba kerülnek majd az embereknek.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy az Országgyűlés rendhagyóan még a nyári szünet előtt fogadja el a büdzsé sarokszámait.

A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15 476,9 milliárd forint, a bevételi 14 799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.

A jövő évi költségvetés általános vitája várhatóan pénteken délután három órakor végződik.