Lazító szlovákok, güriző magyarok

Vágólapra másolva!
A környező országokban készült felmérés szerint a lengyeleknél 13, a szlovákoknál 15, nálunk viszont csak tíz olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozni. Az ukránok pedig akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik.
Vágólapra másolva!

Bár idén a korábbi évekhez képest sokkal több hosszú hétvégének örülhetnek a magyar munkavállalók, éves szinten kevesebb a törvényben meghatározott munkaszünetet jelentő ünnepnap Magyarországon, mint a környező országokban - derül ki az Accace tanácsadó cég hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből. A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg az ukránok például akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik - mutatta ki a kutatás.

"A hosszú hétvégék magas száma ellenére a magyar munkavállalók számára sokkal kevesebb munkaszüneti napot jelentő ünnepnap van, mint a közép-kelet-európai régió többi országában dolgozóknak. Miközben például Lengyelországban 13, Szlovákiában pedig 15 a fizetett szabadnapok száma évente, addig Magyarországon mindössze tíz olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak" - mondta el a felmérésről Nemecz István, az Accace ügyvezetője.

A felmérésben részt vevő országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna) közül nálunk és Ukrajnában a legkevesebb az ünnepnapok száma. Az ukránok azonban mind a tíz napot megkapják szabadnapként, mivel ha esetleg hétvégére esik egy ünnepnap, akkor a rákövetkező hétfőn biztosan nem kell dolgozniuk - olvasható a felmérésben. A régió többi országában, így Magyarországon is ilyen esetekben bukják a munkavállalók a szabadnapot.

További érdekesség, hogy igen népszerű a hosszú hétvégék kreálása a munkanapok cseréjével: a hat régiós ország mindegyikében le kell dolgozni a pénteket vagy a hétfőt, ha a munkaszüneti nap csütörtökre vagy keddre esik, Lengyelország és Szlovákia kivételével, ahol ilyen esetekben a hétfő vagy a péntek ugyanúgy munkanap.