Orbán nem akar konfliktust Horvátországgal

Vágólapra másolva!
Nem reagált Orbán Viktor miniszterelnök horvát kollégája csütörtöki kritikáira. Orbán közölte, nem akar konfliktust gerjeszteni. A horvát kormányfő a Mol-ügy miatt kritizálta a magyar hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Magyarországot és Horvátországot kölcsönös barátság fűzi egymáshoz, a horvát miniszterelnökkel pedig személyesen is jó az együttműködés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, amikor az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján arról kérdezték, miként reagál Zoran Milanovic horvát kormányfő Magyarországot bíráló kijelentésére.

Milanovic csütörtökön az M7-esen halálos balesetet okozó Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes és a horvátok által egy korrupciós ügy miatt mindhiába kihallgatni szándékozott Hernádi Zsolt Mol-vezér ügyét összehasonlítva bírálta a magyar hatóságokat.

"Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - mondta a horvát kormányfő.

Orbán Viktor közölte, nem akar konfliktust gerjeszteni azzal, hogy reagál a Magyarországot érő bírálatra - ezt csak olyan esetekben teszi meg, amikor a bírálat sérti a magyarok önbecsülését, most azonban nem ez a helyzet.

A két, Milanovic által egymással összekapcsolt, konkrét jogi kérdéssel kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: az egyik ügyben két emberéletről, a másikban egy üzleti vitáról van szó, a kettőnek nem ugyanaz a megítélése.

Cacicot egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték pénteken első fokon.