Víz árasztotta el a Szent Gellért teret

Csőtörés az Orlay utcánál Budán
Vágólapra másolva!
Csőtörés miatt térdmagasságban zubogott a víz a főváros XI. kerületében vasárnap késő délután. A víz több mint egy órán keresztül ömlött az utakra, mire sikerült elzárni a sérült vezetéket. A víz az Orlay utcában a második emeletig spriccelt fel, a beton több parkoló autó alatt betört, egy idős embert a tűzoltók mentettek ki. A Vízművek szerint több napig is eltarthat az útburkolat javítása.
Vágólapra másolva!

Sikerült elzárni a vízvezetéket a főváros XI. kerületében történt csőtörésnél vasárnap kora este, ahol előzőleg több mint egy órán át ömlött a víz a Bartók Béla út és a Szent Gellért tér találkozásánál. Megkezdődött a helyszín takarítása is, így legalább a gyalogosforgalom megindulhat a környéken.

Forrás: Klausz Ádám Erik
További képekért kattintson a fotóra!

Átmenetileg vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét: a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti. Összehívták a XI. kerületi védelmi bizottságot, mely határozott arról, hogy ivóvizet és mobil illemhelyeket kell biztosítani a környéken élőknek.

A tűzoltók megkezdték a csőtörésben érintett házak pincéiből a víz kiszivattyúzását - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté szerint mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz.

A beton több parkoló autó alatt betört, a kocsik műszaki mentése folyamatban van. Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni. A környéken lakók beszámolói szerint a víz az Orlay utcában a második emeletig felspriccelt.

Forrás: Forrás: Klausz Ádám Erik
További képekért kattintson a fotóra!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy víz jutott a Műegyetem alagsorába, a környező lakóházak pincéjébe és a 4-es metró épülő állomására.

Az [origo] tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy térdmagasságban zubogott le a víz az Orlay úton, egy autót az út közepére sodort a víz. A villamosok is a vízben álltak. A környéken teljesen megállt a forgalom, a BKV járatairól leszállították az utasokat, a rendőrök lezárták a környéket a forgalom elől.

Forrás: MTI/Soós Lajos
További képekért kattintson a fotóra!

A vasárnap esti üzemzárásig nem indul újra a közösségi közlekedés a Bartók Béla úton - közölte Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Mint mondta, még az is kérdéses, hogy rendeződik-e a helyzet a hétfő reggeli üzemkezdetig, ha nem, akkor erre már felkészültek: 7-es a buszcsalád kerülő útvonalon közlekedik majd, a villamosok helyett pedig szintén autóbuszok járnak majd - ugyancsak kerülő útvonalon.

A becslések szerint mintegy 800 köbméter víz folyt be oda a 4-es metró Gellért téri állomására, eláztatva az állomás frissen beépített mozgólépcsőjét is - közölte Vitézy. Azt is elmondta, a víz átfolyt a Fővám téri állomásra, ott már befejeződött a szivattyúzás.