Megtámadta az ügyészség a Cozma-gyilkosság ítéletét

Vágólapra másolva!
A Kúrián támadta meg a Cozma-gyilkosság ügyében hozott jogerős ítéletet a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság azt várja a legfőbb bírói fórumtól, hogy semmisítse meg a vádlottak büntetését enyhítő másodfokú ítéletet.
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében hétfőn a Legfőbb Ügyészség. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

A Győri Ítélőtábla még április végén hirdetett jogerős ítéletet, amelyben jelentősen csökkentette három vádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt az első fokon kiszabott életfogytiglani fegyház helyett 18 évre, Sztojka Ivánt pedig 20 év fegyház helyett 8 év börtönre ítélte. Az indoklás szerint a vádlottak nem együtt, társtettesként támadtak a sértettekre, így tettük másként minősül.

Az ítéletet többen is bírálták, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is levélben fordult Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez, hogy vizsgálja felül, kellő szigorral járnak-e el a bíróságok, de a főbíró elutasította a kérést. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az ügyészség indítványa a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozza, ami lehetővé teszi - megismételt eljárásban - a másodfokú ítélet valamennyi rendelkezésének felülbírálatát.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.