Huszároktól féltették Kövért a testőrei

Vágólapra másolva!
Nem engedték meg Kövér László testőrei egy hagyományőrző huszáregyesületnek, hogy fegyveresen részt vegyenek egy emléktábla avatásán Kecskeméten. A huszárokat a város önkormányzata hívta meg az eseményre, hogy díszsorfalat álljanak a házelnöknek.
Vágólapra másolva!

Fegyverletételre szólították fel Kövér László testőrei a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjait a házelnök pénteki kecskeméti látogatásán - közölte a Bács-Kiskun megye híreivel foglalkozó Baon.hu. Kövér a magyar gazdáknak állított emlékmű avatásán vett részt a városban.

Az eseményre a kecskeméti önkormányzat meghívta a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrzőket is, kérve, hogy álljanak díszsorfalat a házelnök érkezésekor, illetve az emlékmű avatásakor. A négy huszár és a 8-10 gyalogos fegyvereit a házelnök testőrségének tagjai átvizsgálták, és mindent rendben találtak. Néhány perccel később azonban odalépett hozzájuk két nemzetbiztonsági tiszt, akik felszólították őket, hogy tegyék le fegyvereiket - írja a Baon.hu.

A szervezet vezetője szerint a huszároknál lévő kardok életlenek voltak, a puskák pedig csak pirotechnikai eszközökkel hozhatók működésbe egy durranás erejéig, ezért nem értették a testőrség aggodalmát. A hagyományőrzők végül úgy döntöttek, hogy fegyvereik nélkül távol maradnak az avatástól. A szervezet vezetője a Baon.hu-nak elmondta, hogy tavaly, a szolnoki csata évfordulóján még nem jelentettek kockázatot szereplésükkel Kövér László házelnök testőreinek, akik akkor engedélyezték a részvételüket a megemlékezésen.

A Készenléti Rendőrség azt [origo] érdeklődésére az esetről azt közölte, hogy a kecskeméti eseményt megelőző egyeztetésen, illetve a biztosítás kezdetéig senki sem jelezte hagyományőrzők részvételét. "Tekintettel arra, hogy az egyeztetett, írásba foglalt biztosítási tervtől, illetve forgatókönyvtől biztonsági okok miatt eltérni nem lehet, a rendezvényen megjelent hagyományőrzőknek a meghívott vendégek közötti tartózkodására nem volt lehetőség. A rendőrök a szakmai és biztonsági előírásoknak megfelelően intézkedtek" - áll a közleményben.