A görögdinnye ellenségei lelkendeznek a hőségért

tikkasztó hőség, kánikula, 
Fentor Nikolett görögdinnyét eszik a Somogy megyei Ordacsehiben
Vágólapra másolva!
A berbermajmok jól elvannak, de a pingvineket folyamatosan locsolni kell a nagy melegben az állatkertben. A hőség csak a légkondisoknak és a szódásoknak jön jól, bár utóbbiak már előre félnek a dinnyeszezon kezdetétől. Mindenki más csak szenved, és a fagyi is jobban fogy tavasszal, mint ilyen hőségben. Ki jár jól a tikkasztó hőséggel?
Vágólapra másolva!

Vasárnapig biztosan marad a kánikula, ezért az eredetileg szerda éjfélig elrendelt hőségriadót négy nappal meghosszabbította az országos tiszti főorvos. A nagy melegben bőséges vízfogyasztást és a hűtött helyiségek igénybevételét ajánlja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ országos tisztifőorvosi hivatala. Délelőtt 11 és délután 3 óra között nem érdemes a tűző napon tartózkodni. A leégés ellen a vállat is takaró, könnyű ruházatot és napvédő készítményeket ajánl az ÁNTSZ.

Budapesten egy átlagos hétköznapon alig van forgalom, úgy tűnik, az emberek hűvös helyekre, strandokra vagy vidékre menekültek a betontömbök közül. A legtöbben megpróbálnak elbújni a hőség elől, az [origo] azonban annak járt utána, kinek jó, ha mindennap negyven fok van.

Strandolnak a vízilovak

Az afrikai állatok nem hatódnak meg a nagy kánikulától, de azért a legforróbb időben ők is behúzódnak az árnyékba - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az [origo] kérdésére. Hanga Zoltán szerint a szavannákon őshonos antilopok és gazellák teljesen jól elvannak a hőségben, de az észak-afrikai sziklás dombokon edződött sörényes juhok és berbermajmok sem jönnek zavarba egy kis kánikulától.

Forrás: AFP/Denis Hout

"A vízilovak konkrétan strandszezonra váltották a kánikulát, ami azt jelenti, hogy egész nap ki sem jönnek ki a vízből" - mondta Hanga Zoltán. A szóvivő szerint a nagy hőségben csak a jegesmedvék és a pingvinek szorulnak némi segítségre, őket rendszeresen zuhanyozzák a kánikula idején.

Ellenségük a görögdinnye

"Nekünk kifejezetten jól jött a kánikula" - mondták az [origo] kérdésére az egyik délegyházi szódagyárnál, ahol a hőség hatására duplájára nőtt a forgalom. "A meleg idő miatt átlagosan napi 400-600 liter szóda fogy" - mondta a cég képviselője. Azt is hozzátette, hogy az ő "ellenségük a görögdinnye". "Amikor a dinnyeszezon beköszönt, akkor tapasztalható nálunk némi visszaesés, de alapvetően szeptemberig őrület van" - mondta a szikvízüzem képviselője.

Forrás: MTI/Balaton József

A hosszú napsütéses órák jól jönnek azoknak, akiknek napkollektoros házban élnek, nekik ugyanis ilyenkor a meleg megoldja az egész család melegvíz-ellátását. "Sokan májustól szeptemberig csak napenergiát használnak, így ők kifejezetten örülnek a hosszú, napsütéses napoknak. Van, aki mosni is kánikulában szokott, mert ilyenkor összegyűjt annyi energiát a kollektor, ami nemcsak a család fürdéséhez, de egyéb meleg vizes tevékenységeihez is elég" - mondta egy napkollektorokat árusító óbudai cég képviselője.

"Tulajdonképpen mi örülünk a sok napsütésnek, mert a napkollektor még este is 60 fokra melegíti fel a tározóban lévő mintegy 300 liter vizet" - mondta egy napkollektoros házban élő budapesti férfi. Tapasztalatai szerint a gázon sokat tudnak így spórolni, a legutóbbi számlájuk például csak háromezer forint volt.

Már most több klíma fogyott, mint tavaly egész nyáron

Egy klímaberendezéseket árusító szegedi cégnél az [origo] kérdésére azt mondták, hogy ilyen kánikulában hat-nyolcszorosára nő a klímaberendezések iránti érdeklődés, a forgalom pedig május és július között a háromszorosa a szokásosnak. "Ilyenkor jelenik meg az a vevőkör, amely eddig nem akart klímát venni" - mondta a cég vezetője. "A tavaly nyári szezon nagyon gyenge volt, júniusban még csak 15 fok volt, akkor senki nem vett klímát, így az idei szint már most meghaladja a tavalyit" - mondta.

Az elektronikai áruházakban óriási a kereslet a ventilátorok és a légkondicionáló berendezések iránt. "A múlt héten 13-szor annyi ventilátort, mintegy 50-szer annyi mobilklímát és 13-szor annyi beszerelést igénylő split klímát értékesítettünk, mint tavaly ilyenkor" - közölte a MédiaMarkt koncepciómenedzsere. Légkondicionálót akkor vásárolnak az emberek tömegesen, ha több napig 30 fok felett van a hőmérséklet - mondta Szánthó Balázs.

Nincsenek oda a hőségért a fagyisok

Meglepő módon nincsenek oda a hőségért a fagyizósok és a turistautazások szervezői. "Mi is csak izzadunk, de a forgalom nem nagyobb" - mondta a fővárosi Oktogonnál az egyik fagyizós. A nő szerint általában tavasszal ugrik meg a forgalom, kánikula idején viszont olyan sokan nem kívánják a fagyit. "Persze az is hozzátartozik, hogy ilyenkor mindenki elmegy a városból, sokkal kevesebben vannak" - mondta. Egy másik, a Bazilika lábánál lévő fagyizónál ugyan jó sokan álltak sorban, de az üzlet egyik dolgozója szerint ez inkább a fagyi különlegességének köszönhető. "Sokan rácsodálkoznak a kézműves fagyira, ez igazi kuriózum, de 11 és dél között nálunk is kevesen vannak" - mondta a fiú.

"Jól tűröm a meleget, napernyőm is van, de azért annyira nem örülök a kánikulának én sem" - mondta a Deák téren az egyik, buszos városnéző túrákat szervező iroda munkatársa. A fiú szerint egyébként a turistákat nagyon nem érdekli a meleg, ő inkább azt tapasztalja, hogy aki egyszer már befizetett egy útra, akkor azt végignézi, legyen bármennyire tikkasztó a hőség.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Egy csányi dinnyetermelő azt mondta, ők sem nagyon örülnek a kánikulának, mert a dinnye még csak növekszik, és ebben a hőségben nagyon költséges a locsolása. "Jobb lett volna, ha két hét múlva, a dinnye érése idején érkezik ez a tikkasztó hőség, most nem örülünk neki" - mondta a termelő.

Inkább kuriózum, mint jó üzlet

Öröm helyett pluszmunkáról beszéltek az áramszolgáltatóknál is, az Elműnél például azt mondták, hogy a kánikula inkább kuriózum, mint üzlet. "Ilyenkor 5-6 százalékkal nő meg az áramfogyasztás, de ez csak rövid ideig tart. A háztartási klímák üzemeltetése pedig túl sok pluszbevételt nem hoz" - mondta az Elmű szóvivője. Boross Norbert szerint üzleti szempontból az úgynevezett zsinórfogyasztás az ideális, vagyis az, ha például egy gyár folyamatosan éjszakai áramot használ, a megugró fogyasztás nem hoz nagy hasznot a cégnek.

A Mavirnál azt közölték, hogy a hétvégén beköszöntött kánikula országosan mintegy 10 százalékos növekedést okozott a fogyasztásban az előző, hűvösebb hét munkanapjaihoz képest. "Egy klímaberendezés óránként kb. egy kilowattórát fogyaszt. Kánikulai napokon 6-7 órát működtetve akár meg is duplázhatja az átlaghoz képest a napi fogyasztást" - közölték. Hétfőn megdőlt az áramfogyasztási rekord: az idei nyár legnagyobb terhelését hétfőn mérték, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez - derült ki a Mavir adataiból.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Vízművek az [origo] kérdésére azt közölte, hogy kánikulában 25-30%-kal növekszik meg a fogyasztás az átlaghoz képest, de ugyanilyen mértékben vissza is esik, amint hűvösebbre vagy esősre fordul az idő. Az azonban már most kiderült a vízművek tájékoztatásából, hogy az idei vízfogyasztás már most meghaladta a tavalyit: 2011-ben ugyanis 595 000 köbméter volt a legmagasabb vízfogyasztás, míg a múlt héten 609 000 köbméternyi víz fogyott. A vízművek szerint a fővárosi fürdők, strandok inkább saját kútjaikból oldják meg a vízellátást, így az nem jelentős a fogyasztásban. Budapesten több forgalmas csomópontban is vizet osztanak, ebben a munkában azonban a vízművek szerint nemcsak az ő munkatársaik, hanem diákmunkások is részt vesznek.